James Gavin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Maurice Gavin
Henkilötiedot
Syntynyt22. maaliskuuta 1907
New York
Kuollut23. helmikuuta 1990 (82 vuotta)
Baltimore
Sotilashenkilö
Taistelut ja sodat Operaatio Husky
Normandian maihinnousu
Operaatio Market Garden
Sotilasarvo kenraaliluutnantti
Kunniamerkit Distinguished Service Cross
Distinguished Service Medal
Joukko-osasto 82. maahanlaskudivisioona

James Maurice ”Jumpin’ Jim” Gavin (22. maaliskuuta 190723. helmikuuta 1990) oli yhdysvaltalainen kenraaliluutnantti, joka tuli tunnetuksi siitä, että hän osallistui itse komentamiensa joukkojen laskuvarjohyppyihin.[1] Hän vastusti rotuerottelua maavoimissa ja oli nuorin kenraali divisioonankomentajana toisessa maailmansodassa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Gavin syntyi 22. maaliskuuta 1907 Brooklynissä New Yorkissa. Hänen äitinsä oli irlantilainen maahanmuuttaja Katherine Ryan. Kahden vuoden ikäisenä hänet laitettiin brooklyniläiseen orpokotiin, josta hänet adoptoitiin. Hänet adoptiovanhempansa olivat Martin ja Mary Gavin Mount Carmelista, Pennsylvaniasta. Adoptioisä Martin Gavin oli hiilikaivostyöläinen ja köyhyyden vuoksi Jamesin oli jätettävä koulu kesken, jotta hän voisi auttaa perheen elättämisessä. 17-vuotiaana hän karkasi kotoa yöjunalla New Yorkiin.

Sotilasura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian lähdettyään kotoa Gavin keskusteli maavoimien rekrytointiupseerin kanssa. Koska hän oli alaikäinen hän tarvitsi vanhempien suostumuksen värväytymiseen, mistä syystä hän sanoi olevansa orpo. Upseeri vei Gavinin ja muutaman muun orpopojan lakimiehelle, joka allekirjoitti suostumuskaavakkeen laillisena huoltajana.

1. huhtikuuta 1924 Gavin astui palvelukseen maavoimissa ja hänen ensimmäinen palveluspaikkansa oli Panama, missä hän vietti vapaa-aikansa lukemalla kirjoja. Esimiehensä suosituksesta hän pääsi armeijan ylläpitämään kouluun, mistä oli mahdollisuudet jatkaa West Pointiin. Luutnantti Percy Blackin johdolla hän opiskeli algebraa, geometriaa, englantia ja historiaa. Kadettina West Pointissa hän aloitti vuonna 1925. Koska hän tiesi olevansa jäljessä opinnoista, hän nousi joka aamu 4:30 ja luki peseytymistiloissa, koska muualla ei ollut tarpeeksi valoa. Vänrikiksi ylentämisen jälkeen kesäkuussa 1929 hän meni naimisiin Irma Baulsirin kanssa 5. syyskuuta 1929. Hänet komennettiin Arizonaan, Meksikon rajalle, jossa hän palveli seuraavat kolme vuotta.

Valmistautuminen maailmansotaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gavin opiskeli laskuvarjokoulussa Fort Benningissä 1941, jonka jälkeen aloitti komppanianpäällikkönä vastaperustetussa laskuvarjojääkäripataljoonassa. Hänet ylennettiin majuriksi 16. lokakuuta 1941.

Kenraali William C. Leen alaisuudessa Gavin pyrki selvittämään miten maahanlaskujoukkoja voitaisiin tehokkaimmin käyttää. Hän aloitti 505. laskuvarjojääkärirykmentin komentajana elokuussa 1942. Helmikuussa 1943 82. maahanlaskudivisioona valittiin osallistumaan Sisilian valtaukseen. Kenraali George S. Patton olisi halunnut hyökätä yöllä, mutta yöllä hyppäämistä ei ollut harjoiteltu.

Operaatio Market Garden[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläisen kenraali Bernard Montgomeryn suunnittelema Operaatio Market Garden alkoi 17. syyskuuta 1944. Roy Urquhartin johtaman 1. laskuvarjodivisioonan tehtävä oli vallata ja pitää hallussaan Arhemin silta. Gavinin komentaman 82. divisioonan tehtävä oli vallata Maas-joen ylittävä silta.

Sodanjälkeinen aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen kenraali Gavin oli usein eri mieltä entisen komentajansa Dwight D. Eisenhowerin hallinnon kanssa. Hän koki etät perinteisiä aselajeja lyötiin laimin ydinasevarustelun aikana. Hän turhautui myös organisaatiouudistukseen, ja erosi armeijan palveluksesta juuri ennen kuin sai ylennyksen neljän tähden kenraaliksi.[2]

Gavin jäi eläkkeelle vuonna 1958, jonka jälkeen hän toimi Arthur D. Little -konsultointifirman varatoimitusjohtajanan ja vuodesta 1960 toimitusjohtajana. Presidentti Kennedyn pyynnöstä hän otti vastaan viran Yhdysvaltain Ranskan suurlähettiläänä, jossa toimi vuosina 1961–1962. Presidentti Jimmy Carter harkitsi hänen nimittämistään CIA:n johtajaksi, mutta päätyi sitten amiraali Stansfield Turneriin.

Gavin kuoli 23. helmikuuta 1990 ja on haudattu West Pointin vanhaan kappeliin.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Gavinia ovat esittäneet Robert Ryan elokuvassa Atlantin valli murtuu ja Ryan O’Neal elokuvassa Yksi silta liikaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. James Maurice Gavin Encyclopaedia Britannica. Viitattu 20.6.2018.
  2. Glenn Fowler: Lieut. Gen. James Gavin, 82, Dies; Champion and Critic of Military NY Times. 1990. Viitattu 20.6.2018.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:James M. Gavin