James Coco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Coco
James Coco vuonna 1973.
James Coco vuonna 1973.
Henkilötiedot
Syntynyt21. maaliskuuta 1930
New York, New York, Yhdysvallat
Kuollut25. helmikuuta 1987 (56 vuotta)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

James Coco (21. maaliskuuta 193025. helmikuuta 1987) oli yhdysvaltalainen näyttelijä.

Aiempi elämä ja ura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Yorkissa syntynyt Coco aloitti näyttelemisen lapsena. Broadway-debyyttinsä hän teki Hotel Paradisossa vuonna 1957. Hänen ensimmäinen suuri esiintymisensä oli kuitenkin The Moon in Yellow Riverissä, josta hän voitti Obie-palkinnon. Seuraavina vuosina hän esiintyi lähinnä mainoksissa ja teatterinlavalla.

Cocon ensimmäinen yhteistyö Terrence McNallyn kanssa oli vuoden 1968 Sweet Eros/Witness, jota seurasi Here's Where I Belong. Esitys oli katastrofaalinen, ja se suljettiin avausiltana. Heillä oli parempi menestys seuraavan näytelmänsä Nextin kanssa, sillä sitä esitettiin yli 700 kertaa ja Coco voitti siitä Drama Desk Awardin. Kuusitoista vuotta myöhemmin kaksikko teki taas yhteistyötä It's Only a Play -produktion parissa Manhattan Theatre Clubilla.

Coco menestyi myös vuoden 1969 näytelmän The Last of the Red Hot Lovers erityisesti häntä varten kirjoittaneen Neil Simonin kanssa. Coco voitti näytelmästä parhaan näyttelijän Tony-palkinnon.

Elokuva- ja televisioroolit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coco on esiintynyt muun muassa elokuvissa Ensign Pulver, Tell Me That You Love Me, Junie Moon, Man of La Mancha, Such Good Friends, A New Leaf, Villit juhlat ja The Muppets Take Manhattan. Lisäksi elokuvat The Chair ja That's Adequate julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen.

Televisiossa Coco esiintyi kahdessa 1970-luvun menestymättömässä sarjassa, Calucci's Department ja The Dumplings. Hän myös vieraili monissa ohjelmissa, kuten ABC Stage 67, The Edge of Night, Marcus Welby, M.D., Trapper John, M.D., Medical Center, Maude, Fantasy Island, Alice, Murhasta tuli totta, The Muppet Show, Lemmenlaiva ja Sairaalan syke, joista viimeksi mainitusta hän voitti Emmy-palkinnon.

Coco kuoli vuonna 1987 sydänkohtaukseen New Yorkissa 56-vuotiaana. Hänet on haudattu St. Gertrude’s Roman Catholic Cemeteryyn New Jerseyn Coloniaan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • James Coco Internet Movie Databasessa. (englanniksi)