James Beck

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
James Beck
Syntymäaika 21. helmikuuta 1929
Syntymäpaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Islington, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Aktiivisena 1961–73
Kuolinaika 6. elokuuta 1973 (44 vuotta)
Kuolinpaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Roehampton, Wandsworth, Lontoo, Yhdistynyt kuningaskunta
Oikea nimi Stanley James Carroll Beck
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit James Ryder (The Blue Carbuncle)
sotamies Joe Walker (Ruutiukot)
Bert Jones (Romany Jones)
Puoliso Kay Beck (?–1973)
Aiheesta muualla
IMDb

Stanley James Carroll Beck (21. helmikuuta 19296. elokuuta 1973) oli englantilainen näyttelijä, joka muistetaan parhaiten roolistaan sotamies Joe Walkerina BBC:n suositussa tilannekomediasarjassa Ruutiukot.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Beck syntyi Islingtonissa, Pohjois-Lontoossa ja kävi koulua Popham Road Primary Schoolissa. Hänen lapsuusaikansa oli karua: isä oli usein työttömänä ja äiti teki heikkotuottoista ansiotyötä valmistamalla tekokukkia.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan taideyliopistosta ja suoritettuaan asevelvollisuutensa Beck rupesi näyttelijäksi. Hänen ensimmäisiä roolejaan oli vuonna 1963 Venetsian kauppiaassa Shylock, josta hän sai myönteisiä arvosteluita. Muutettuaan Lontooseen hän keskittyi televisionäyttelemiseen: hän muun muassa esitti poliisia junaturmaa käsitelleessä Coronation Street -sarjan jaksossa. Hän teki myös useita kertaluonteisia esiintymisiä suosituissa TV-sarjoissa.

Vuonna 1968 Beckille tarjottiin Ruutiukoissa sotamies Walkerin roolia, jonka Jimmy Perry oli kirjoittanut varta vasten hänelle. Menestysvuosinaan Beck kuitenkin kaipasi muidenkin roolien antamaa haastetta.

Kysyttynä näyttelijänä Beck jatkoi televisiossa esiintymistä muun muassa sarjoissa A Family at War (1970) ja Romany Jones (1972–73), jossa hän esitti pääosan Bert Jonesina.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1973 James Beckillä oli menossa kuudes vuosi Ruutiukoissa. Beck oli avaamassa sokeiden opaskoirien järjestön tueksi järjestettyä juhlaa, kun hän äkkiä tunsi itsensä huonovointiseksi. Beck palasi asunnolleen, josta hänet noin tunnin kuluttua kiidätettiin sairaalaan[1]. Hänen todettiin sairastuneen haimatulehdukseen. Beck menehtyi sairaalassa kolmen viikon kuluttua 44 vuoden ikäisenä. Hänet on haudattu Putney Vale Cemeteryn hautausmaalle.

Beckin kuolema oli täydellinen järkytys Ruutiukkojen muille näyttelijöille, käsikirjoittajalle ja tuottajalle. Sarjan kuudennen vuosikerran kuudennessa jaksossa kersantti Wilson nähdään kirjoittamassa sormellaan Walkerin nimi korpraali Jonesin auton ikkunaan. Walkeria ei nähdä jakson ensimmäisellä puoliskolla; suuri osa hänen vuorosanoistaan on siirretty sotamies Spongelle (joka oli sarjassa harvakseltaan nähty sivurooli). Vuorosanoista käy ilmi, että Walker on joukkueensa mukana. Hänet nähdään jakson toisen puoliskon kohtauksissa, jotka oli kuvattu useita viikkoja ennen ensimmäisen puoliskon studio-otoksia.

Seuraavassa jaksossa joukkueen osallistuessa paraatiin Walkerin paikalle on jätetty hänen kirjoittamansa viesti, jonka kapteeni Mainwaring lukee. Viestissä Walker pyytää anteeksi poissaoloaan, koska hänellä on kiireitä hämäräbisnestensä parissa. Tämän jälkeen Walkeria ei mainittu sarjassa, vaan hänen roolinsa jätettiin pois ilman selityksiä.

Televisioroolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Times, kuolinilmoitus ja muistokirjoitus, 7. elokuuta 1973

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]