Jali ja suklaatehdas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory, tunnetaan myös nimellä Sulo ja suklaatehdas) on yksi kirjailija Roald Dahlin tunnetuimmista lastenkirjoista. Ensimmäinen suomennos 1971, Aila Nissinen. Toinen, Nina Pitkäsen suomennos ilmestyi 1998 nimellä Sulo ja suklaatehdas Nissisen suomennosta muokaten.

Kirjasta on tehty kaksi elokuvaa. Ensimmäisessä, 1970-luvulla tehdyssä versiossa pääosassa Villi Vonkana oli Gene Wilder, ja myöhemmässä, vuonna 2005 ensi-iltansa saaneessa Tim Burtonin ohjaamassa versiossa Jalina on Freddie Highmore ja Villi Vonkana Johnny Depp.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja kertoo rikkaasta ja omituisesta suklaatehtailijasta Villi Vonkasta, joka piilottaa suklaatehtaansa tuotteisiin viisi kultaista pääsylippua. Noilla pääsylipuilla viisi lasta ja heidän vanhempansa pääsevät tutustumaan hänen kauan ihmisiltä suljettuna olleeseen suklaatehtaaseensa yhdeksi päiväksi. Päivän aikana opitaan monenlaisia tärkeitä läksyjä, ja yksi toisensa jälkeen lapset putoavat pois pelistä. Jäljelle jäänyt kirjan päähenkilö, köyhä Jali-poika, voittaa lopulta satumaisen yllätyspalkinnon.

Suklaatehtailija Villi Vonkan hahmo perustuu löyhästi Dahlin kotikaupungin merkittävään Cadburyn perheeseen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.