Jali ja suklaatehdas

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory) on Roald Dahlin kirjoittama lastenkirja vuodelta 1964, ja yksi hänen tunnetuimmista teoksistaan. Aila Nissisen suomennos julkaistiin vuonna 1971. Toinen, Nina Pitkäsen suomennos ilmestyi 1998 nimellä Sulo ja suklaatehdas Nissisen suomennosta muokaten.

Kirjasta on tehty kaksi elokuvaa. Ensimmäisessä, 1970-luvulla tehdyssä versiossa Villi Vonkaa näytteli Gene Wilder, ja myöhemmässä, vuonna 2005 ensi-iltansa saaneessa Tim Burtonin ohjaamassa versiossa Jalina on Freddie Highmore ja Villi Vonkana Johnny Depp.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kirja kertoo rikkaasta ja omituisesta suklaatehtailijasta Villi Vonkasta, joka piilottaa suklaatehtaansa tuotteisiin viisi kultaista pääsylippua. Noilla pääsylipuilla viisi lasta ja heidän vanhempansa pääsevät tutustumaan hänen kauan ihmisiltä suljettuna olleeseen suklaatehtaaseensa yhdeksi päiväksi. Päivän aikana opitaan monenlaisia tärkeitä läksyjä, ja yksi toisensa jälkeen lapset putoavat pois pelistä. Jäljelle jäänyt kirjan päähenkilö, köyhä Jali-poika, voittaa lopulta satumaisen yllätyspalkinnon.

Suklaatehtailija Villi Vonka ja hänen kilpailijansa perustuvat löyhästi makeistenvalmistuksessa todella vallinneeseen salailuun ja teollisuusvakoiluun. Kouluaikanaan Reptonissa Dahl oli toiminut Cadburyn koemaistajana ja haaveillut yrityksen koelaboratorioista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brenner, Joël Glenn: Chocolate Wars – The inspiration for Charlie and the Chocolate Factory Slate. 15.7.2005. Viitattu 2.12.2016. (englanniksi)
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.