Jakojäännösvarmistus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jakojäännösvarmistus on menetelmä numerosarjan, esimerkiksi koodin oikeellisuuden varmistamiseksi. Varmiste muodostetaan siten, että numerosarjaa käsitellään kokonaislukuna ja jaetaan se ennalta määrätyllä vakiolla. Vertaamalla saatua jakojäännöstä oikeaksi tiedettyyn arvoon voidaan havaita useimmat näppäily-, tiedonsiirto- tai muut virheet numerosarjassa. Oikea tulos ei kuitenkaan takaa numerosarjan virheettömyyttä, koska useilla eri numerosarjoilla on sama jakojäännös (ks. esimerkki).

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Henkilötunnuksen viimeinen merkki on varmiste, joka muodostetaan laskemalla syntymäajan ja yksilönumeron muodostaman 9-numeroisen kokonaisluvun ja numeron 31 jakojäännös. Jakojäännös on välillä 0-30, ja sitä vastaava merkki katsotaan erityisestä taulukosta. Menetelmän avulla voidaan huomata useimmat numerosarjaan tulleet virheet tietojärjestelmissä, joissa käsitellään henkilötunnuksia.

2. Jakojäännösvarmistus ei huomaa kaikkia virheitä. Esimerkiksi on tunnettua, että luku on jaollinen yhdeksällä jos ja vain jos sen numeroiden summa on jaollinen yhdeksällä. Kuitenkin 9+9 ≠81, vaikka 9+9=18 ≡ 0 ≡ 81 (mod 9).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]