Jakob Kuhn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jakob Kuhn haastateltavana vuonna 2006.

Jakob ”Köbi” Kuhn (12. lokakuuta 1943 Zürich, Sveitsi26. marraskuuta 2019 Zollikon[1]) oli sveitsiläinen jalkapalloilija ja jalkapallovalmentaja.

Pelaajaurallaan Kuhn edusti FC Zürichiä 1962–1977 voittaen kuusi Sveitsin mestaruutta ja viisi kertaa Sveitsin Cupin. Hän kuului myös Sveitsin maajoukkueen vakiokalustoon ja edusti maataan MM-kisoissa 1962 Chilessä ja 1966 Englannissa. Kaikkiaan Kuhn pelasi 63 maaottelua.

Ennen maajoukkueen päävalmentajuutta Kuhn työskenteli maan palloliiton palveluksessa juniorivalmentajana. Kuhnin juniorimetodien tuotteita ovat sveitsiläiset jalkapallotähdet kuten Ciriaco Sforza, Tranquillo Barnetta, Valon Behrami ja Philippe Senderos. Vuosina 1983–1984 Kuhn toimi myös FC Zürichin päävalmentajana.

Sveitsin maajoukkueen päävalmentajana Kuhn aloitti elokuussa 2001, kun argentiinalaisvalmentaja Enzo Trossero oli jättänyt tehtävänsä Sveitsin jäätyä ulos vuoden 2002 MM-kisoista.

Kuhnin johdolla Sveitsi selvisi Portugalin EM-kisoihin 2004. Saavutus oli merkittävä, sillä se oli vasta Sveitsin toinen esiintyminen EM-lopputurnauksessa. Edellisen kerran maa oli mukana vuoden 1996 EM-kisoissa, joihin se selvisi Roy Hodgsonin johdolla, mutta kisoissa maata luotsasi portugalilainen Artur Jorge. Sveitsi jäi alkulohkovaiheeseen, mutta jalkapallobuumi oli valmis.

Kuhnin suosio sai uusia mittasuhteita, kun Sveitsi eteni myös MM-lopputurnaukseen 2006. Sveitsi voitti alkulohkonsa ennen Ranskaa, Etelä-Koreaa ja Togoa. Toisen kierroksen jännityskamppailussa Sveitsi menetti kovan taistelun jälkeen jatkopaikan Ukrainalle rangaistuspotkukilpailun jälkeen 0–3.

Kuhn ilmoitti jättävänsä maajoukkueen Sveitsissä ja Itävallassa pelattavien EM-kisojen 2008 jälkeen. Kuhnia kritisoitiin maajoukkueen voitonmahdollisuuksien vähentämisestä, koska hän ilmoitti ennen kisoja lopettamisaikeistaan. Kuhn kertoi itse uskovansa Sveitsin menestysmahdollisuuksiin kotiareenoilla, mutta he jäivät alkulohkoon.

Helmikuussa 2008 Kuhnin seuraajaksi nimettiin saksalainen Ottmar Hitzfeld, jolla on valmennuskokemusta myös Sveitsin liigasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Edeltäjä:
Enzo Trossero
Sveitsin maajoukkueen päävalmentaja
2001–2008
Seuraaja:
Ottmar Hitzfeld