Jakkara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alvar Aallon suunnittelemia jakkaroita.

Jakkara eli palli on selkänojaton ja käsinojaton tuoli.[1] Jakkarassa on yleensä kolme tai neljä jalkaa.

Tyypillisiä jakkaroita ovat lastenjakkarat ja ennen maataloudessa käytetyt lypsyjakkarat. Oma tyyppinsä on matala jalkajakkara, jota käytetään muun istuimen vierellä jalkojen lepuuttamiseen. Baareissa käytettävät baarijakkarat ovat normaalia tuolia tai jakkaraa korkeampia, jotta baaritiski olisi niillä istuville suhteessa samalla korkeudella kuin se on seisoville asiakkaille.

Pianojakkara ja rumpupalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rumpalin jakkara eli rumpupalli.
Ruuvikierteinen, puurakenteinen pianojakkara.
Steinway-flyygeliin kuuluva soittopenkki.

Käsi- ja selkänojaton jakkara on myös muun muassa pianistin ja muun kosketinsoittajan sekä rumpusettiin kuuluva rumpalin istuin. Pianojakkarassa ja rumpupallissa on korkeussäätö istuinkorkeuden sovittamiseksi soittajan ja soittimen mukaan. Tavanomaisin jalkatyyppi on tällöin yksi keskiputki, joka laajenee alaosassa kolmeksi tai neljäksi tukijalaksi.

Rumpupallin jalkarakenne on yleensä kokoontaitettava ja muistuttaa rakenteeltaan kameranjalustaa pikalukkoineen ja saranoituine metallisine jalkoineen ja niiden tukivarsineen. Rumpupallin istuinosa on pyöreä tai satulamallinen ja pehmustettu.[2]

Pianojakkaran keskiputki on usein ruuvikierteinen, jolloin istuinkorkeutta voi säätää istuinosaa pyörittämällä. Flyygelin soittoistuimena käytetään yleensä nelijalkaista, puusta valmistettua leveähköä suorakulmaista ”flyygelipenkkiä”, jonka istuinosa on pehmustettu ja varustettu rakenteen sisään piiloutuvalla korkeudensäätömekanismilla.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Suova (toim.): Emännän tietokirja I–II, 4. uudistettu laitos, s. 286. WSOY, 1958.
  2. Rumpalin istuimista ks. esim. Eskelinen, Suvi & Kokko, Kaisa: ”Sellanen ergonominen setuppi tuntuu hyvältä”. Tapaustutkimus rumpalin fyysisestä kuormittumisesta. Opinnäytetyö. Jyväskylä: Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Fysioterapian koulutusohjelma, 2009. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.5.2015).
  3. Hautamäki, Mirkka: Soittotuolikonseptin suunnittelu Ouneri Oy:lle, s. 25–26. Opinnäytetyö. Turku: Turun ammattikorkeakoulu, Muotoilun koulutusohjelma, 2014. Teoksen verkkoversio (viitattu 28.5.2015).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.