Jacobus Clemens non Papa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jacobus Clemens non Papa (n. 15101555/6) oli flaamilaisen koulukunnan säveltäjä renessanssiajalla. Hänen nimensä yhteyteen vakiintui aikalaisten suissa lisänimi non Papa erotukseksi paavi Klemens VII:stä.

Clemens syntyi 1510-luvun alkuvuosina nykyisen Belgian tai Alankomaiden alueella. Tarkemmasta syntymäajasta ja -paikasta ei ole varmuutta.

Vuosina 1544–1545 Clemens työskenteli Bruggen katedraalissa. Tämän jälkeen Clemensillä oli liikesuhde Tielman Susaton kanssa, ja hän toimi ilmeisesti kuoromestarina Kaarle V:n hovissa 1540-luvun viimeisinä vuosina. Lisäksi Clemensin uskotaan työskennelleen ainakin 's-Hertogenboschissa, Ieperissä ja Leidenissä.

Clemens kuoli noin vuonna 1555, mahdollisesti hieman sen jälkeen. Jacobus Vaetin kirjoittamasta itkuvirrestä käy ilmi, että Clemens surmattiin. Oletetun henkirikoksen taustoja ei tunneta.

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clemens kirjoitti elämänsä aikana huomattavan kirkkomusiikkituotannon. Siihen kuuluu viisitoista messua, 233 motettia, viisitoista magnificatia ja 159 Souterliedekens-psalmia.

Clemens sävelsi jonkin verran myös maallista musiikkia. Hänen 89 ranskalaista chansoniaan on kirjoitettu ajan polyfoniseen tyyliin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jacobus Clemens non Papa.
Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.