Jørgen Brønlund

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jørgen Brønlund

Nikolaj Isak Jørgen Brønlund (14. joulukuuta 1877 Jakobshavn – marras- tai joulukuu 1907) oli grönlantilainen opettaja, koiravaljakon ohjastaja ja naparetkeilijä.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brønlund isä oli metsästäjä, mutta hän joutui jo nuorena orvoksi, ja hänet otettiin huostaan naispuolisen sukulaisen luokse. Hän oli Knud Rasmussenin lapsuudenystävä, jonka isä toimi pappina Jakobshavnissa (nyk. Ilulissat). Brønlund valmistui vuonna 1901 Godthåbin seminaarista (nyk. Nuuk) ja sai katekeetan viran Kangeqista, Nuukinvuonon suulta.[1]

Rasmussenin innoittamana hän otti osaa hänen tutkimusmatkalleen Thuleen 1902-04. Matkan jälkeen hän lähti muun joukon mukana Tanskaan, missä hän muun muassa opetteli piirtoa Kristian Zahrtmannin johdolla ja opiskeli joitakin kuukausia Askovin kansanopistossa.

Tutkimusmatkat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanska-tutkimusmatkan osanottajat 1906

Brønlund oli yksi Ludvig Mylius-Erichsenin Tanska-tutkimusmatkan osanottajista 1906-08. Hän oli jo aikaisemmin ollut mukana tutkimusmatkoilla, muun muassa Knud Rasmussenin kanssa. Sen lisäksi hän oli myös taitava koiravaljakon ohjastaja ja tulkki, siispä hänet valittiin vuonna 1907 Mylius-Erichsenin ja Niels Peter Høeg Hagenin matkaan Pohjois-Grönlantiin. Tehtävänään hänellä oli pitää tutkimusmatkan päiväkirjaa. Kuten tutkimusmatkan johtajat Mylius-Erichsen ja Høeg Hagen, kärsi myös Brønlund nälästä ja paleltumista. Jørgen Brønlund kuoli kuten muutkin retkikunnan jäsenistä, ja ruumiin löytyessä löytyi myös tutkimusmatkan päiväkirja. Brønlund pääsi silti ainoana perille heidän väliasemallensa. Hän oli ottanut Høeg Hagenin luonnokset mukaansa päiväkirjansa lisäksi. Hänen ruumiinsa löydettiin 13. maaliskuuta 1908 kallionkolosta, joka oli täysin peitetty. Kiitos Brønlundin Høeg Hagenin luonnokset säilyivät.

Brønlundin viimeinen päiväkirjamerkintä, jonka tulkinnasta tosin on kiistelty, kuuluu seuraavasti: "Kuollut 79 vuonolla jälkeen kotiinpaluuyrityksen yli mannerjäätikön marraskuussa tulin tänne kuunsirpin aikaan enkä pystynyt pidemmälle paleltumien takia jaloissa ja pimeyden. Muiden ruumiit löytyvät keskeltä vuonoa jäätikön edustalta (noin 19 km päässä). Hagen kuoli 15.11. ja Mylius noin 10 päivää myöhemmin". Muiden ruumiita ei koskaan löytynyt.[2]

Brønlunds Allé Hellerupissa on nimetty hänen mukaansa. Achton Friis on myös piirtänyt kuvan Brønlundista.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: da:Jørgen Brønlund

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dansk biografisk leksikon, bind 3 (1979), sid. 38f.
  2. Dansk biografisk leksikon, bind 3 (1979), sid. 38f

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jørgen Brønlund.