Jäänhoitokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäänhoitokone Vancouverin olympiakisoissa.
Jäänhoitokone

Jäänhoitokone on laite, jolla hoidetaan jäähallin tai luistinradan jäätä. Laitetta kutsutaan usein keksijänsä mukaan nimellä Zamboni, joka on maailmanlaajuisesti rekisteröity tavaramerkki Frank J. Zamboni & Co, Inc. -yrityksen valmistamille jäänhoitokoneille.

Jäänhoitokoneen keskimääräinen elinikä on 10–20 vuotta, mutta eräät yli 50 vuotta vanhatkin koneet ovat edelleen käytössä.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäänhoitokoneen keksi yhdysvaltalainen Frank J. Zamboni. Hän oli Idahosta Kaliforniaan 1940-luvulla muuttanut keksijä. Zamboni omisti jäähallin Paramountissa ja joutui huolehtimaan jään kunnossapitämisestä vaikeassa ilmastossa. Ennen koneen keksimistä jään huoltoon kului kolmelta mieheltä puolitoista tuntia, joten toimenpidettä ei voitu suorittaa esimerkiksi jääkiekko-otteluiden erätauoilla. Vuonna 1949 Zamboni sai valmiiksi ensimmäisen jäänhoitokoneen, Zambonin A-mallin, joka teki työn kymmenessä minuutissa.[1]

Nykyistä jääkonetta muistuttava C-malli valmistui 1952 ja ensimmäinen täysin vakio-osista rakennettu E-malli valmistui 1954, mikä mahdollisti laajamittaisen myymisen ja huollon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jäänhoitokone.
  1. a b Mike G. Morreale: Zamboni was inquisitive, high school dropout nhl.com: NHL Enterprises. Viitattu 25.11.2009. (englanniksi)