Jäämerenturska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jäämerenturska
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Turskakalat Gadiformes
Heimo: Turskat Gadidae
Suku: Arctogadus
Dryagin, 1932
Laji: glacialis
Kaksiosainen nimi

Arctogadus glacialis
(Peters, 1872)

Synonyymit
  • Arctogadus borisovi Dryagin, 1932
Katso myös

  Jäämerenturska Wikispeciesissä
  Jäämerenturska Commonsissa

Jäämerenturska (Arctogadus glacialis) on arktisten merten suhteellisen pienikokoinen turskakalalaji. Sen biologiasta ei tiedetä paljoakaan.

Jäämerenturska on solakka ja hopeakylkinen, varsin suurisilmäinen. Lajilta usein puuttuu muille turskille tyypillinen alaleuan partasäie, tai tämä säie on hyvin pieni. Kala voi kasvaa 30-senttiseksi.

Saman turskakalasuvun erillisenä lajina ennen pidetyn siperianturskan (Arctogadus borisovi) on sittemmin esitetty olevan samaa lajia jäämerenturskan kanssa.[1] Siperianturska erotettiin lähinnä sillä olevan partasäikeen perusteella.

Pohjoisen jäämeren Atlantin-puoleisella sektorilla laji esiintyy laajasti kylmissä vesissä 85° leveyspiiriin asti, myös jään alla ja aina tuhannen metrin syvyyteen. Siperian ja läntisen Pohjois-Amerikan rannikolla tunnetut populaatiot (”siperianturska”) elävät pohjan tuntumassa matalahkoissa vesissä (15–40 m) ja nousevat joskus jokisuihin.

Jäämerenturskaa on Grönlannin vesillä pyydetty syvänveden troolilla, samoin Itä-Siperian merellä, ja käytetty kalajauhon ja -öljyn tuotantoon; ruokakalana sillä ei juuri ole merkitystä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jordan AD, Møller PR, Nielsen JG (2003) Revision of the Arctic cod genus Arctogadus. Journal of Fish Biology 62:1339–1352.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]