Jäähdytinneste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jäähdytinneste (myös jäähdytysneste) on lämmön siirtoon tarkoitettua nestettä. Jäähdytinneste kiertää tarkoitusta varten rakennetussa jäähdytysjärjestelmässä. Jäähdytinnesteitä käytetään hyvin monissa sovelluksissa: esimerkiksi voimalaitoksissa, polttomoottoreissa ja työstökoneissa.

Jäähdytinnesteen koostumus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Polttomoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auton jäähdytinnesteen lämpömittari (vasen).

Moottoreissa jäähdytinnesteellä tasataan sylinterilohkon lämpötilaa sekä siirretään liiallinen lämpöenergia pois. Jäähdytinnesteellä voidaan myös johtaa lämpöenergiaa ajoneuvon ohjaamon lämmittimeen. Yksinkertaisimmillaan jäähdytinneste voi olla pelkkää vettä, mutta veden taipumus aiheuttaa korroosiota sekä olematon pakkaskestävyys rajoittavat sen käyttöä.

Varsinainen jäähdytinneste voi olla esimerkiksi etyleeniglykolia tai propyleeniglykolia. Seostamalla etyleeniglykolipohjaista nestettä veteen 50:50-seossuhteella, saadaan seoksen pakkaskestävyydeksi -36 celsiusastetta. Jäähdytinnesteeseen voidaan lisätä mm. korroosiota, jäätymistä, syöpymistä ja vaahtoamista estäviä lisäaineita.[1]

Työstökoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäähdytysnesteen suihkutus työstökoneessa.

Työstökoneissa jäähdytinneste (myös leikkuuneste) voi olla esimerkiksi vesi-mineraaliöljy seos.[2] Jäähdytinnestettä suihkutetaan työstettävän kohteen pintaan, josta se sitoo lämpöä itseensä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oy Teboil Ab: Jäähdytinneste teboil.fi. Viitattu 7.11.2010.
  2. Würth Oy: LEIKKUUNESTE: Tuoteseloste wurth.fi. 22.07.2008. Viitattu 7.11.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.