Itsenäisyyden aukio (Kiova)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Itsenäisyydenaukio)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kiovan keskustassa sijaitsevasta aukiosta. Valko-Venäjän Minskissä sijaitsevasta aukiosta kertoo artikkeli Itsenäisyyden aukio (Minsk).
Itsenäisyyden aukio

Maidan Nezaležnosti (ukr. Майдан Незалежності, ”Itsenäisyyden aukio”, puhekielessä Maidan) on Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskusaukio. Kaupungin pääkatu H’reštšatyk kulkee aukion kautta koillisesta lounaaseen.[1]

Suihkulähde illalla.

Aukion ensimmäinen nimi 1800-luvun puolivälissä oli H’reštšatykin aukio, sittemmin vuodesta 1871 Duumanaukio, neuvostovallankumouksen jälkeen maaliskuusta 1919 Neuvostoaukio, vuodesta 1935 Kalinininaukio, vuodesta 1977 Vallankumousaukio ja Ukrainan itsenäistyttyä Neuvostoliitosta 1991 Itsenäisyyden aukio. Se kunnostettiin itsenäistymisen kymmenvuotispäiväksi 2001.

Maidan Nezaležnosti on myös Itsenäisyyden aukion alle osuvan Kiovan metron aseman nimi.[1]

Vuosien 2004–2005 tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maidanilta alkoivat syksyllä 2004 opiskelijoiden joukkomielenosoitukset Ukrainan presidentinvaalin toisen kierroksen tulosta vastaan, jota epäiltiin väärennetyksi. Täällä syntyneestä vaatimuksesta presidentinvaalin toinen kierros uusittiin 26. joulukuuta 2004, ja vaalin voitti Viktor Janukovytšin sijasta Viktor Juštšenko. Mielenosoituksissa ja konserteissa syntynyttä yhteishenkeä, oranssia koalitiota, kutsutaan Maidanin hengeksi. Tähän ovat yleensä vedonneet Julija Tymošenkon kannattajat, jotka ovat epäilleet, että Juštšenko tekee kompromisseja Alueiden puolueen kanssa.

Maidanilla oli marraskuun lopulta 2004 tammikuulle 2005, presidentin virkaanastumiseen saakka, tavaratalo Ukrainalle H’reštšatykia pitkin ulottunut aidattu ja kulkuluvitettu telttaleiri, missä myös toisista Ukrainan kaupungeista tulleet opiskelijat kaupunkiensa tunnuksin jatkoivat ympärivuorokautista mielenosoitusta kaminoiden lämmössä iskulauseenaan Vapaus ei nuku.

Jonkin verran järjestettiin myös sinivalkoisia vastamielenosoituksia, mutta ne eivät juuri tavoittaneet video- ja televisiokameroita.

Vuosien 2013–2014 mielenosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun presidentti Janukovytš päätti syksyllä 2013 hylätä EU:n vapaakauppa- ja assosiaatiosopimuksen, se johti Ukrainan itsenäisyydenajan suurimpiin mielenilmauksiin ja väkivaltaisuuksiin, joissa kuoli kymmeniä ihmisiä. Itsenäisyyden aukio on Kiovan keskeisimpiä mielenosoituspaikkoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Johnstone, Sarah: Ukraine, 1st Edition. Itsenäisyyden aukiosta s. 49–55 ja 63–65. Lonely Planet Publication Pty, 2005. ISBN 1-86450-336-X.