Italianhauki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Italianhauki
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Haukikalat Esociformes
Heimo: Hauet Esocidae
Suku: Esox
Laji: cisalpinus
Kaksiosainen nimi

Esox cisalpinus
Bianco & Delmastro, 2011

Synonyymit
Esox flaviae Lucentini ym., 2011
Katso myös

  Italianhauki Wikispeciesissä
  Italianhauki Commonsissa

Italianhauki (Esox cisalpinus) on Italian pohjois- ja keskiosissa elävä hauen sukuinen kalalaji. Se muistuttaa läheisesti laajalle Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa levinnyttä ja Suomessakin esiintyvää haukea (Esox lucius), mutta eroaa siitä mm. suomujen lukumäärässä, joka kylkiviivaa pitkin laskettuna on pienempi kuin hauella. Kalan väritys on hyvin vaihteleva, siinä voi esiintyä pitkittäis-, poikittais- tai vinoraidoitusta tai haaroittuvaa kuviointia, muttei yleensä hauelle tyypillisiä pyöreähköjä laikkuja.

Italianhauki elää samanlaisissa ympäristöissä kuin hauki. Se voi kasvaa metrin mittaiseksi. Koiraat tulevat sukukypsiksi vuoden iässä, naaraat kaksivuotiaina. Kutu tapahtuu Keski-Italiassa helmi-maaliskuussa, Pohjois-Italiassa maalis-huhtikuussa.

Laji erotettiin hauesta omaksi lajikseen tieteellisesti vuonna 2011. Kaksi eri tutkijaryhmää nimesi sen itsenäisesti lähes samaan aikaan. Biancon ja Delmastron julkaisu ilmestyi näistä vähän aiemmin, joten heidän antamallaan nimellä Esox cisalpinus Bianco & Delmastro, 2011, on etusija, ja Lucentinin tutkijaryhmän antama nimi Esox flaviae Lucentini ym., 2011, on sen nuorempi synonyymi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bianco, P. G. & Delmastro, G. B. (2011): Recenti novità tassonomiche riguardanti i pesci d’acqua dolce autoctoni in Italia e descrizione di una nuova specie di luccio. Researches on Wildlife Conservation (IGF publ.), 2 (suppl.): 1–13. PDF
  • Lucentini, L., Puletti, M.E., Ricciolini, C., Gigliarelli, L., Fontaneto, D., Lanfaloni, L., Bilò, F., Natali, M. & Panara, F. (2011): Molecular and Phenotypic Evidence of a New Species of Genus Esox (Esocidae, Esociformes, Actinopterygii): The Southern Pike, Esox flaviae. PLoS ONE, 6 (12): 1–14. PDF
  • Esox cisalpinus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)