It Comes at Night

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
It Comes at Night
Ohjaaja Trey Edward Shults
Käsikirjoittaja Trey Edward Shults
Tuottaja
  • David Kaplan
  • Andrea Roa
Säveltäjä Brian McOmber
Kuvaaja Drew Daniels
Leikkaaja Trey Edward Shults
Matthew Hannam
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Animal Kingdom
Levittäjä A24 (tuotantoyhtiö)
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 2,4 miljoonaa dollaria
Tuotto 19,3 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

It Comes at Night on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen psykologinen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Trey Edward Shultsin. Elokuva on aiheuttanut ristiriitaisia mielipiteitä sen hämäävän mainonnan takia ja jakanut kriitikot sekä elokuvafanit kahtia. Elokuvan tarina sijoittuu mysteerisen taudin riivaamaan maahan, jossa perhe on linnoittautunut yksinäiseen mökkiin keskellä metsää.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan alussa perheen isoisää Budia (David Pendleton) lohduttelee hänen tytär Sarah (Carmen Ejogo). Bud on sairas ja on paiseiden peittämänä. Perheen isä Paul (Joel Edgerton) vie hänet pois heidän kodistaan keskelle metsää ja eutanisoi hänet, kunnes heittää ukin matalaan hautaan ja polttaa tämän. Perheen ainut lapsi 17-vuotias Travis (Kelvin Harrison Jr.) todistaa isoisänsä kuoleman ja muuttuu alakuloiseksi.

Paljastuu, että Paul pitää tiukkaa kuria ja on säätänyt erilaisia sääntöjä perheensä turvallisuudeksi. Elokuvassa mainitaan "tauti", jonka oireina ovat paiseet, mustat silmät ja huonovointisuus ja lopulta kuolema. Yksi mieleenpainuvista säännöistä on punaisesta ovesta rajoitettu läpikulku, joka on ainut ulos vievä ovi. Eräänä yönä Travisin vaeltaessa ympäri taloa, hän kuulee kovan äänen takahuoneen punaisesta ovesta ja herättää vanhempansa. Aseistautuneina, perhe saa kiinni tunkeilijan, jonka Paul tainnuttaa ja sitoo talon ulkopuolella olevaan puuhun kiinni.

Seuraavana päivänä, Paul kuulustelee tunkeilijaa, joka paljastuu Will:iksi (Christopher Abbott). Hän kertoo perheensä kärsivän vesipulasta ja anelee Paulia tarjoamaan vettä, antaen vastakaupaksi ruokaa. Paul ja Will ajavat hylätylle talolle, jossa Willin perhe asustaa. Matkalla heidät väijytetään, mutta Paul onnistuu ampumaan molemmat hyökkääjät kiväärillään. Paul epäilee, että Will järjesti väijytyksen, mutta tämä kiistää asian.

Kolmen päivän päästä, Paul ja Will palaavat takaisin talolle Willin perheen kera, johon kuuluvat hänen vaimonsa Kim (Riley Keough) ja heidän poikansa Anthony. Kaksi perhettä muodostavat yhden yhteiskunnan, jonka turvin he asustelevat. Eräänä päivänä, perheen koira Stanley alkaa yhtäkkiä haukkumaan, kuin vaistoaisi vaaran. Metsän siimeksistä alkaa kuulua outoja ääniä ja Stanley puree itsensä vapaaksi. Travis, Will ja Paul yrittävät saada koiran kiinni, mutta tämä karkaa metsän uumeniin. Paul käskee kaikkien mennä sisälle ja vakuuttaa koiran löytävän tiensä takaisin.

Sinä yönä, Travis näkee painajaista sairastuneesta isoisästään. Hän herää ja vaeltaa ympäri taloa, kunnes löytää Anthonyn nukkumasta isoisän huoneen lattialla. Travis herättää Anthonyn ja taluttaa tämän vanhempiensa luo nukkumaan. Sen jälkeen hän huomaa takaoven olevan auki, jolloin hän herättää vanhempansa. Paulin tutkiessa takahuonetta, hän löytää Stanleyn verisenä ja loukkaantuneena. Tartunnasta varuillaan oleva Paul tappaa Stanleyn, josta Travis murtuu kyyneliin. Koira myöhemmin poltetaan matalassa haudassa, niin kuin Bud.

Perheet kokoontuvat pöydän äärelle käsittelemään tapahtumia. Paul kysyy Travisilta tapahtumien kulun ja tämä selittää. Kysymys kuuluu, kuka avasi oven. Will epäilee Travisia, mutta Travis oli tuolloin vaeltamassa talossa eikä ollut oven lähellä. Sarah epäilee Anthonya, joka saattoi unissaan avata oven, mutta Anthony kiistää asian ja kertoo muistaneensa ei mitään. Paul päättää turvautua varotoimenpiteisiin ja ehdottaa perheiden asumista erillään, kunnes tilanne laantuu.

Seuraavana aamuna, Travis salakuuntelee ullakolta toisen perheen puhetta ja kuulee Anthonyn epätoivoista itkua. Kim mainitsee talosta lähtemistä, jonka jälkeen Travis herättää vanhempansa. Travis epäilee Anthonyn olevan sairas ja Paul varustautuu happinaamariin sekä haalariin ja revolveriin. Paulin pyytäessä päästä sisään nähdäkseen Anthonya, Will avaa oven ja osoittaa häntä aseella. Will vannoo, että hänen perheensä on terve ja pyytää vain hieman ruokaa ja vettä, jonka jälkeen he lähtisivät eivätkä koskaan näkisi heitä uudestaan. Will ottaa Paulin panttivangiksi, josta tilanne eskaloituu radikaalisesti.

Paul ja Sarah tainnuttavat Willin ja raahaavat hänet ulos Anthonya kantavan Kimin kanssa. Will hyökkää Paulin kimppuun ja alkaa lyömään tämän kasvoja raa'asti, jolloin Sarah ampuu tätä sydämeen. Kim lähtee peloissaan karkuun, mutta Paul yrittää pysäyttää heitä. Käskyjen mennessä kuuroille korville, Paul ampuu kiväärillään Anthonyn, aiheuttaen suurta järkytystä Kimille. Kim pyytää Paulin lopettamaan tämän tuskat, ja Paul ampuu Kimin kuoliaaksi. Travis todistaa tapahtuman ja juoksee vessaan oksentamaan verta.

Travis herää äiti vierellään, joka toistaa hänelle samat sanat kuin Budille. Sarahin silmät ovat likimustat, osoittaen koko perheen olevan tartutettu. Travisin kuoltua näytetään uni, jossa Travis kävelee aukinaista takahuoneen ovea kohti, jossa perheen koira makaa. Elokuvan loppukohtauksessa Paul ja Sarah istuvat ruokapöydän ääressä, hiljaisina odottaen kohtaloaan.

Avasiko Travis takahuoneen oven? Vai oliko se pelkkää unta?

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Joel Edgerton  Paul  
 Kelvin Harrison Jr.  Travis  
 Carmen Ejogo  Sarah  
 Christopher Abbott  Will  
 Riley Keough  Kim  
 Griffin Robert Faulkner  Anthony  
 David Pendleton  Bud  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Sanomat
Pertti Avola
3/5 tähteä [1]
Hufvudstadsbladet
Krister Uggeldahl
4/5 tähteä [2]

It Comes at Night on saanut myönteistä kehua elokuvakriitikoilta mutta herättänyt pahennusta elokuvaharrastajien keskuudessa. Syynä tähän mielipiteiden jakaannukseen on elokuvan traileri. Elokuvaa markkinoitiin perinteisenä kauhuelokuvana, ja varsinkin "It" elokuvan nimessä herätti mielenkiintoa. Rotten Tomatoes -sivustolla It Comes at Night on saanut pisteytyksen 88 %, joka perustuu 166 hyvään arvosteluun. Käyttäjien pisteytys on taas suunnilleen puolet kriitikoiden määrästä.[3]

Toinen syy elokuvan ristiriitaiseen vastaanottoon on se, kuinka elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Trey Edward Shults päätti pitää osan elokuvan katsojan mielikuvituksen ruokkimana. Osaan elokuvan kysymyksiin ei vastata ja siten koko elokuva jää mysteerin peittoon.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Avola, Pertti: Uhka väijyy metsässä. Helsingin Sanomat, 30.6.2017, s. B 4. Artikkelin verkkoversio.
  2. Uggeldahl, Krister: Lika skrämmande som ovisst. Hufvudstadsbladet, 30.6.2017, s. 19. Artikkelin verkkoversio.
  3. It Comes at Night Rotten Tomatoesissa. (englanniksi)
  4. http://popculture.com/entertainment/2017/06/09/it-comes-at-night-ending-title-explained/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]