Issie

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Issie[1] eli Isshii on japanilainen järvihirviö, jonka väitetään elävän Kyūshūn saarella sijaitsevassa Ikeda-järvessä, Kagoshiman kaupungista etelään. Olennosta on tehty useita silminnäkijähavaintoja,[1] joissa sitä kuvaillaan yleensä suurikokoiseksi ja tummaksi. Sillä kerrotaan olevat evät ja selässä kyttyröitä.

Kyseisessä järvessä ei elä suuria kaloja, vain pikkukaloja ja enintään 1,8-metrisiksi kasvavia ankeriaita. Ankeriaat elävät vesistöjen pohjalla, kun taas Issien on usein nähty nousevan järven pintaan, joten ne eivät selitä väitettyjä havaintoja.

Useimmat väitetyt silminnäkijähavainnot on tehty järven lounaisosissa. Vaikka Ikeda-järvi on pinta-alaltaan vain 11 neliökilometriä, se on jopa 230 metriä syvä, mikä vaikeuttaa olennon etsimistä.

Olento on tunnettu paikallisissa taruissa jo vuosisatoja. Yhden tarinan mukaan Issie oli alun perin valkoinen hevostamma, joka eli Ikedajärven rannalla varsansa kanssa.[1] Sitten muuan samurai sieppasi varsan, eikä tamma etsinnästä huolimatta enää löytänyt sitä.[1] Epätoivoinen hevonen meni lopulta etsimään varsaa järvestä, ja muuttui siellä matelijamaiseksi hirviöksi, joka vieläkin välillä nousee vedenpintaan poikastaan etsiessään.[1] Nykyisin alueen matkailu hyödyntää tarinaa järvihirviöstä, ja Issielle on jopa pystytetty patsas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Kaaro, Jani: Kaiken oudon ensyklopedia, s. 195. Helsinki: BTJ Finland, 2009. ISBN 978-951-692-731-5.