Isotinami

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isotinami
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Tinamilinnut Tinamiformes
Heimo: Tinamit Tinamidae
Suku: Isotinamit Tinamus
Laji: major
Kaksiosainen nimi

Tinamus major
(Gmelin, 1789)

Katso myös

  Isotinami Wikispeciesissä
  Isotinami Commonsissa

Tinamus major

Isotinami (Tinamus major) on keski- ja eteläamerikkalainen väriltään harmaanruskea pienen kalkkunan kokoinen lintu. Linnun pituus 40–45 cm, koiras painaa 700–1 100 grammaa, naaras 900–1 300 grammaa. Isotinami syö hyönteisiä, hämähäkkejä, sammakoita ja pieniä liskoja, jotka elävät maatuvien lehtien joukossa metsänpohjalla. Isotinami kävelee trooppisen tai subtrooppisen metsän varjoisassa pohjakerroksessa.

Isotinameita elää Keski-Amerikassa ja Etelä-Amerikan pohjoisosissa, harvinaisena myös Meksikon puolella. Se on vähentynyt metsänhakkuiden seurauksena varsinkin Amazonin alueella.

Lisääntyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isotinami on ahkera parinvaihtaja, ja koiras huolehtii munista. Sinisiä munia tulee 1-4 kappaletta, joita koiras hautoo kuoriutumiseen asti. Se hoitaa poikasia noin kolme viikkoa ja lähtee sen jälkeen etsimään uutta naarasta.

  1. BirdLife International: Tinamus major IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.12.2021. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.