Isojalkakanat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Isojalkakanat
Kekokana (Alectura lathami)
Kekokana (Alectura lathami)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kanalinnut Galliformes
Heimo: Isojalkakanat
Megapodiidae
Lesson, 1831
Synonyymit
  • Megapodidae [1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Isojalkakanat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Isojalkakanat Commonsissa

Isojalkakanat (Megapodiidae) on kanalintujen lahkoon kuuluva pienipäisten ja isojalkaisten lintujen heimo, johon kuuluu muun muassa indonesialainen vasarapääkana. Isojalkakanat eivät haudo muniaan, vaan hautaavat ne maakekoon, auringon lämmittämään rantahietikkoon tai vulkaaniseen tuhkaan.[2] Maakeon tapauksessa koiras rakentaa pesän, ja voi silloin siirtää jopa 7 tonnia maa-ainesta ja kariketta.[2] Joidenkin lajien pesäkeot voivat olla ympärysmitaltaan jopa 20 metriä ja korkeudeltaan jopa 2 metriä.[2] Aluksi koiras kaivaa kuopan ja täyttää sen kasvinosilla.[2] Sitten se peittää sen maalla.[2] Kasvinosat maatuvat lämpöä suosivien Penicillium-sienten toimesta, mistä vapautuu lämpöä.[2] Keon sisälämpötila on aina noin 33 astetta, ja haudonnan ajan koiras pitää sitä yllä lisäämällä tai poistamalla maata tarpeen mukaan (joidenkin lajien koiraat pystyvät aistimaan keon lämpötilaa yhden asteen tarkkuudella).[2] Poikaset kuoriutuvat kuukausien päästä, eikä emo huolehdi niistä millään tavoin.

Heimoon kuuluu 19 lajia, jotka jaetaan kuuteen sukuun. Useimmat asuvat viidakoissa, malleekanaa lukuun ottamatta. Useimmat ovat mustan tai ruskean sävyisiä. Ne välttävät lentämistä ja käyttävät suurimman osan ajastaan maan pinnalla kävelemiseen.

Heimon lajeja elää Australiassa, Uudessa-Guineassa, läntisen Tyynenmeren saarilla, Indonesiassa sekä Andamaanien- ja Nikobaarien-saarilla Bengalinlahdella.

Isojalkakanojen heimoon kuuluu seuraavat suvut:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.