Irtolastialus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Irtolastialus Sabrina I
Irtolastialuksen lastitiloja

Irtolastialus, bulkkialus tai bulkkeri on rahtilaiva, joka kuljettaa pakkaamatonta irtolastia, kuten viljaa, kivihiiltä, malmia tai sementtiä.[1] Alusten täytyy olla tarkasti suunniteltuja ja ylläpidettyjä, sillä niiden on kestettävä muun muassa syövyttäviä aineita ja ne saattavat joutua alttiiksi lastin siirtymiselle. Lastin siirtyminen taas voi johtaa koko aluksen kaatumiseen.[2] Aluksen suuret kansiluukut ovat tärkeitä lastin tehokkaalle käsittelylle, mutta lisäävät tulvimisen riskiä. lähde?

Norjalaisen Bergesen d.y. ASAn omistama M/S Berge Stahl on maailman suurin irtolastialus. lähde?

Maailman ensimmäinen irtolastialus valmistui vuonna 1852. Tätä ennen ei ollut irtolastin kuljettamiseen erikoistuneita laivoja, vaan lasti pakattiin säkkeihin ja säkit pakkauslavoille, jotka sitten nostettiin nosturilla laivaan. lähde?

  1. Erik Allardt, Maija Numminen, Lauri Lehtinen ja Pekka Saloranta: ”bul”, Facta 2001 3. Bul–ehe, s. 10. bulkkilasti. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1981. ISBN 951-0-10224-5.
  2. Bulk Carrier - Improving Cargo Safety United Nations Atlas of the Oceans. Arkistoitu 27.9.2007. Viitattu 8.12.2007. (englanniksi)
Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.