Irakin työväen kommunistinen puolue

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Irakin työväen kommunistinen puolue (arabiaksi Hizb al-Shuyu'i al-'Ummali al-'Iraqi) on vuonna 1993 perustettu irakilainen marxilainen puolue, joka tukeutuu toiminnassaan iranilaiskommunisti Mansoor Hekmatin (1951–2002) kehittämään "työväen kommunismin" (englanniksi Worker-Communism) teoriaan. Puolueella on huomattavasti toimintaa myös Irakin ulkopuolella pakolaisten keskuudessa. Puolueen nykyinen puheenjohtaja on Rebwar Ahmed.

Puolue vastustaa yhdysvaltalaisten miehitysvaltaa Irakissa. Se vastusti myös aiempaa Saddam Husseinin hallintoa, joka vainosi sen aktivisteja. Irakin työväen kommunistinen puolue on tunnettu myös islamistien jyrkkänä kriitikkona. Se on joutunut konflikteihin myös kurdinationalistien kanssa.

Irakin työväen kommunistisella puolueella on aina ollut läheiset välit iranilaisiin kommunisteihin. Aiemmin sen sisarpuolue oli Mansoor Hekmatin perustama Iranin työväen kommunistinen puolue. Iranilaisten vuonna 2004 tapahtuneen välirikon jälkeen irakilaisten enemmistö päätti kuitenkin liittoutua emäpuolueestaan irronneiden iranilaisten (Iranin työväen kommunistinen puolue – Hekmatistinen) kanssa. Tätä vastustanut irakilaisten vähemmistö perusti tämän seurauksena Vasemmistolaisen Irakin työväen kommunistisen puolueen.

Irakin työväen kommunistinen puolue on mukana mm. järjestöissä Federation of Workers Councils and Unions in Iraq, Organization of Women's Freedom in Iraq ja Union of the Unemployed in Iraq. Maaliskuussa 2005 puolue perusti, yhdessä muiden tahojen kanssa, Irakin vapauskongressi -nimisen yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on edistää sekularistista ja demokraattista kehitystä.

Suomen osasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Irakin työväen kommunistisen puolueen Suomen osasto perustettiin 1990-luvun loppupuolella.[1] Se on yksi lukuisista puolueen ulkomaisista järjestöistä. Suomen osasto on osallistunut mm. Irakin sotaa vastustaneisiin mielenosoituksiin Pysäyttäkää sota -verkoston mukana. Se on julkaissut lehteä Irak – Totuuden ääni vuodesta 2006 sekä suomentanut Mansoor Hekmatin kirjoituksia. Osaston puheenjohtaja on Mustafa Bahir[1]. Bahir oli kunnallisvaaleissa 2004 SKP:n ehdokkaana Helsingissä.[2] Osasto tekee yhteistyötä Iranin työväen kommunistisen puolueen – Hekmatistinen Suomen osaston kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Puolueen Suomen osaston kahdeksas vuosikokous päättyi onnistuneesti (Irakin työväen kommunistisen puolueen Suomen osasto 2006)
  2. SKP:n ehdokkaat kunnallisvaaleissa 2004 (SKP 2004)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]