Koordinaatit: 3°44′S, 73°15′W

Iquitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iquitos
Iquitos ja Amazonjoki
Iquitos ja Amazonjoki
lippu
lippu
vaakuna
vaakuna

Iquitos

Koordinaatit: 3°44′S, 73°15′W

Valtio Peru
Alue Loreton alue
Maakunta Maynas
Perustettu 1757
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Adela Jiménez
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 368,9 km²
Korkeus 104 m
Väkiluku (2017) 369 477[1]
 – Väestötiheys 1 006 as./km²
 – Metropolialue 462 783









Iquitos on kaupunki Perun Amazoniassa, Loreton alueella. Kaupungissa on noin 370 000 asukasta ja se sijaitsee Amazonjoen varressa noin 100 km alaspäin Ucayali- ja Marañónjokien yhtymäkohdasta ja vajaa 100 km ylävirtaan Napojoen suusta. Kaupunki on vain 104 metriä merenpinnan yläpuolella, vaikka matkaa jokea pitkin Atlantin valtamerelle on 3 400 km. Ilmasto on kuuma ja kostea (ka. kosteus 85 %).

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki sanotaan perustetun 1700-luvun puolivälissä, mutta ainakin jo vuonna 1736 paikalla oli pieni kylä. Vasta vuonna 1864 Iquitos alkoi kasvaa, kun siitä tuli Loreton alueen pääkaupunki. Kaupunki koki lyhyen kukoistuskauden 1900-luvun alussa ”kumikuumeen” aikana. ”Kumiparoonien” ajasta on jäljellä joitakin rakennuksia, muun muassa Gustave Eiffelin suunnittelema ”rautatalo”.

Uusi kasvuvaihe tuli sitten, kun Perun Amazoniasta löytyi öljyä. Nykyään Iquitos on ainutlaatuinen kaupan, talouden ja kulttuurin keskittymä keskellä monin paikoin lähes koskematonta trooppista sademetsää. Kuitenkin pääosin matalasti rakennettuna se pölyisine katuineen muistuttaa enemmän valtavan suureksi paisunutta kylää.

Liikenne ja kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjalaistyylisiä rakennuksia Iquitosissa kuminousukauden ajalta.
Iquitosin liikennettä: busseja, motocarroja, moottoripyöriä.

Iquitos on maailman suurin kaupunki jonne ei pääse maanteitse eikä rautateitselähde? ja lähin maantieyhteys Limaan sijaitsee Pucallpassa (n. 4–6 päivän jokilaivamatkan päässä). Melko uusi maantie johtaa kaupungista vain lähellä Marañónin suuta sijaitsevaan Nauta nimiseen kylään. Amazonjoki on kuitenkin Iquitosiin saakka purjehduskelpoinen, joten kaupungissa on valtamerisatama.

Itse kaupungissa liikennöidään pääasiassa busseilla, moottoripyörillä ja ”motocarroilla” eli eräänlaisilla moottoripyöräriksoilla. Lähiliikenne kaupungin ulkopuolelle toimii jokilaivoilla. Liikennöintiin varsinkin kaupungin ympäristössä vaikuttaa Amazonin vedenkorkeuden vaihtelu. Vesi on korkealla marraskuusta toukokuuhun. Korkeimmillaan se on toukokuussa ja matalimmillaan lokakuussa. Vedenpinnan korkeusero vuoden aikana on 10–12 metriä.

Tutkimustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on kaksi yliopistoa: Universidad Nacional de la Amazonia Peruana, joka on valtion yliopisto, ja Universidad Particular de Iquitos, yksityinen instituutti. Lisäksi kaupungissa toimii El Instituto de Investigaciones de la Amazonia Peruana (IIAP) eli Perun Amazonian tutkimuslaitos.

Luonnonsuojelualueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iquitosin ilmasto

Kaupungin läheisyydessä on Alpahuayo-Mishanan luonnonsuojelualue, josta Alwyn Gentry löysi 1980-luvun lopulla legendaariset 275 puulajia yhdeltä hehtaarilta. Iquitosista tehdään retkiä myös kauempana olevalle suurin piirtein Pohjois-Karjalan maakunnan suuruiselle Pacaya-Samirian luonnonsuojelalueelle. Sekä Pacaya-Samirian että Alpahuayo-Mishanan suojeluun on suuresti vaikuttanut myös suomalaissyntyinen itseoppinut biologi Pekka Soini (1941–2004), joka teki uraauurtavaa tutkimustyötä Perun Amazoniassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peru Citypopulation. Viitattu 10.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]