Ipecac

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ipeca-siirappi (Ipecac) oli historiallisesti myrkytystilanteissa käytetty oksennuslääke. Se vaikutti sekä paikallisesti vatsan limakalvoon että keskushermoston kautta aivojen oksennuskeskukseen. Heti juomisen jälkeen seurasi kontrolloimaton muutaman oksennuksen mittainen sarja. Myös bulimikot ovat käyttäneet ipeca-siirappia laihdutuskeinona. Syömishäiriöstä kärsineen laulaja Karen Carpenterin varhainen kuolema on yhdistetty ipeca-siirapin käyttöön.[1]

Nykyään turvallisemmat vaihtoehdot ovat paljolti syrjäyttäneet ipecan, eikä sen käyttöä enää suositella.[2][3] Sen antaminen voi päinvastoin hidastaa muiden, tehokkaampien ja spesifimpien hoitojen antamista myrkytyspotilaalle. Lisäksi ipeca voi aiheuttaa neurologisia oireita kuten uneliaisuutta, jotka saatetaan sekoittaa itse myrkytyksen aiheuttamiin oireisiin. Ipecacia ei ole enää saatavilla Suomen apteekeista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How Karen Carpenter's Death Changed the Way We Talk About Anorexia Time. Viitattu 31.7.2020.
  2. Thomas Benzoni, Joshua Gibson: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, 2020. Teoksen verkkoversio (viitattu 31.7.2020).
  3. Ipecac www.poison.org. Viitattu 31.7.2020. (englanniksi)
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.