Intiankraitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Intiankraitti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Myrkkytarhakäärmeet Elapidae
Suku: Kraitit Bungarus
Laji: caeruleus
Kaksiosainen nimi

Bungarus caeruleus
Schneider, 1801

Katso myös

  Intiankraitti Wikispeciesissä
  Intiankraitti Commonsissa

Intiankraitti (Bungarus caeruleus) on myrkkytarhakäärmeisiin kuuluva kraittilaji, jota esiintyy Intian, Pakistanin, Nepalin ja Sri Lankan viidakoissa ja savanneilla. Intiankraitti on väriltään kiiltävän sinimusta valkoisin raidoin, mutta myös yksivärisen tummia yksilöitä on tavattu. Vartalo on liereä ja pehmeäsuomuinen. Pituutta sille kertyy 0,8–1,7 metriä. Intiankraitin pää on kaulaa hieman leveämpi ja sen silmät ovat pienehköt. Päivisin käärme oleilee termiittikeoissa, mutta yöaikaan se lähtee ravinnonhakuun. Lajin ruokalistalle päätyy muita käärmeitä, skinkkejä ja pikkunisäkkäitä. Intiankraitti lisääntyy munimalla 8–12 munaa. Tämän lajin aiheuttamia puremia tunnetaan maakraiteista eniten. Sillä on 12 alalajia.[2]

Myrkky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiankraitin myrkky on neurotoksista ja aiheuttaa nopeasti lihashalvauksia. Se on paljon vaarallisempaa kuin tavallisten kobrien myrkky. Intiankraitin purema aiheuttaa vain vähän tai ei lainkaan kipua, mutta monet pureman saaneet ovat valittaneet kovista vatsakivuista. Myrkky aiheuttaa eteneviä halvauksia. Paikallisia oireita ei ole, joten potilaiden kuntoa seurataan tarkasti halvausoireiden varalta, jotta voidaan antaa vastamyrkkyä. Uhri voi kuolla 6-8 tunnissa ja yleensä kuoleman syynä on hengityksen lamaannus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mohapatra, P., Giri, V., Suraj, M., Das, A., Srinivasulu, C., Kandambi, D. & Ukuwela, K.: Bungarus caeruleus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.1.2022. (englanniksi)
  2. O'Shea M. & Halliday T., Matelijat ja sammakkoeläimet, Readme.fi 2009, s.159

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.