Inkojen kulta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Inkojen kulta on Clive Cusslerin vuonna 1994 julkaistu jännitysromaani.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi 1533; kultaan ja jalokiviin pukeutuneet inka-intiaanit kuljettavat pitkin Tyynenmeren rannikkoa suunnattoman kulta- ja jalokiviaarteen kaisla-aluksillaan; he sijoittavat sen erääseen joella olevaan korkeaan luotoon jossa on luola jonka läpi virtaa maanalainen joki.

Paikalle jää vain Kuoleman Demoni -veistos luodon huipulla; vartijat jäävät luolaan ja vähin erin kuolevat sinne.

Maaliskuu 1578. Sir Francis Drake kaappaa suunnattoman espanjalaisen aarrelaivan ja lähettää kourallisen miehiään viemään sen lasteineen Englantiin. Laiva katoaa matkalla; siitä jää kuitenkin muisto ns. Draken quipusta eli merkillisestä erilaisista ja -vahvuisista köysistä tehdystä eräänlaisesta koodikirjasta, jonka kaappari löysi muun saaliin joukosta; harrastetaiteilijana ja -astronomina hän tutki esineen tarkkaan ja mainitsee siitä erikseen matkaraportissaan, mutta jätti erikoiseen jaderasiaan pakatun quipun kaapattuun alukseen.

Kaapattua aarrelaivaa komentamaan määrätty Draken yliperämies pelastuu tsunamin aiheuttamasta aarrelaivan tuhosta ja lopulta löytää erään etupäässä naisista koostuneen intiaaniheimon. Hän jää näiden luo, hankkii monta lasta useammankin naisen kanssa, opettaa dreijan teon, ynnä muuta. Häneltä jää päiväkirja joka monimutkaisten vaiheiden jälkeen päätyy ensin maailmaa kiertävälle seikkailijalle ja tältä lopulta St. Julian Perlmutterin kokoelmiin. Tämä onkin Pittille tärkeä tietolähde aarteen etsinnässä: quipu jaderasioineen mainitaan erikseen yhdessä kirjan merkinnässä.

Nykyaika: tohtori Shannon Kelsey ja valokuvaaja Miles Rodgers sukeltavat inkojen pyhään lähteeseen Perussa; he jäävät satimeen kavalaan virtaan ja pintaväki hälyttää apua; ensimmäisenä ehtivät paikalle Dirk Pitt ja Al Giordino helikopterillaan; Pitt sukeltaa köyden päässä, pelastaa tutkijat - mutta kun hänen itsensä pitäisi nousta ylös, köysi katkaistaan.

Leiriin on hyökännyt joukko viidakkorosvoja jotka esiintyvät Loistava polku -järjestön sisseinä; valepuku on surkea ja luhistuu heti; kyseessä on tosiasiassa muinaisesineitä rosvoava SOLPEMACHACO-järjestö.

Pitt kiipeää sillä välin ylös kuopasta improvisoitujen välineiden avulla ja pääsee perään; NUMAn helikopteri on ammuttu palasiksi mutta Pitt löytää vanhan uskollisen pistoolinsa varapanoksineen - rikollisten seuraaminen onkin sitten ihan rutiinityötä.

Nyt temppelillä jonne rosvot ovat majoittuneet syntyy raivoisa taistelu joka päättyy Pittin voittoon; inkakuninkaan nimeä käyttänyt päärosvo Tupac Amaru jopa kuohiutuu Pittin luodista mutta jää henkiin; Pitt tekee tämän tarkoituksella koska roisto oli juuri raiskaamassa Kelseytä ja kerskui siitä miten monelle naiselle olikaan tehnyt saman - ja kuinka olikaan nauttinut näiden tuskanhuudoista ...

Yllätys onkin että alkuperäisen retkikunnan vanhin olikin tosiasiassa yksi rosvoista ja sotkee kuviot; paikalle tulee kaksi helikopterillista palkkasotureita ja uusi taistelu hajottaa osan temppelistä; Pitt pääsee pakoon ja yhdessä Giordinon, Shannonin, Rodgersin ja joukon perulaisia opiskelijoita kanssa kaappaa toisen helikopterin; toinen lähtee perään mutta Pitt onnistuu pudottamaan sen.

Nyt alkaa varsinainen seikkailu: Pitt, Giordino ja Gunn etsivät alussa mainitun aarrelaivan hylyn viidakosta ja sieltä quipu löytyy tiiviisti suljetussa rasiassaan täydellisesti säilyneenä.

Hiram Yaegerin supertietokone ratkoo merkillisen muistoesineen salat; etsinnästä tulee nyt kilpajuoksu NUMAn ja SOLPEMACHACO -rikollisjärjestön kanssa.

Pitt löytää suunnattoman inkojen aarteen mutta sen pois korjaaminen jätetään tarkoituksella vastapuolelle; tosin peliä sotkee liikaakin näiden uskomattomat lahjukset jotka estävät tarkoitetut viranomaistoimet.

Tosin loppuvaiheessa lahjusten ottajat maksavat teostaan raskaimman mukaan.

Pitt ja Giordino sukeltavat pitkin maanalaista jokea aarreluolaan jossa syntyy raju taistelu viimeisten rikollisten kanssa; mm. alussa arkeologia esittänyt yksi pääroistoista saa surmansa ja Amaru suistuu koskeen; hänen ruumiisa löytyy murskattuna merestä paljon myöhemmin; paikalliset intiaanit joiden pyhät esineet SOLPEMACHACO oli varastanut auttavat näiden kukistamisessa, ja kaksi asiantuntijaa jotka olivat ratkaiseet toisen muinaisen koodin jonka avulla aarre löytyi, vangitsevat karkuun yrittävät loput järjestön johtajat.

Inka-aarteella lastattu kone pakotetaan El Pason lentokentälle ja siellä roistoja odottavatkin heitä metsästäneet erikoisrikostutkijat; rosvot saavatkin kuulla että lähes varmasti he tulevat istumaan vankilassa loppuikänsä.

Samaan aikaan FBI ja Tullin rikostutkimusosasto iskevät onnistuneesti järjestön päämajaan ja suunnaton määrä varastettua muinaistaidetta saadaan talteen.

Pitt suistuu taistelussa Amarua vastaan maanalaiseen koskeen ja pääsee uskomattomalla onnella ja varusteidensa rippeiden avulla merelle josta hänet ongitaan; hän pitää huolen että maanalaisen joen vesivarat otetaan hyötykäyttöön ja että rosvojen saaliista löytyneet paikallisten intiaanien kulttiesineet palautetaan näille.

Pitt saakin tarinan lopuksi taas kokonaisen heimollisen ikuisia ystäviä.,

Kirjan viime riveillä selviää että kerrankin Pitt epäonnistui yritysessa luistaa kunniasta sivuun: maanalainen joki jonka hän ui ensimmäisenä läpi saa uuden nimen RIO PITT.