Inishmaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inishmaan

Maisemaa Inishmaanilla

Muut nimet
Inis Meáin
Sijainti
Saariryhmä
Merialue
Korkein kohta
79 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
9,12 km²
Väestö
Asukasluku
200
Suurin kaupunki
An Córa
Kartta

Inishmaan (iiriksi Inis Meadhóin ja Inis Meáin, joka tarkoittaa keskimmäistä saarta) on keskimmäinen Aransaarista Galwayn lahdessa Irlannin länsirannikolla. Sen asukasluku on 200. Inishmaan on hiljaisempi ja siellä käy vähemmän turisteja kuin kahdella muulla Aransaarella, Inishmorella ja Inisheerilla. Se on joka tapauksessa yksi tärkeimmistä perinteisen irlantilaisen kulttuurin linnoituksista. Saari on iirinkielinen. Se kuuluu Galwayn kreivikuntaan ja Connachtin provinssiin.

Maamerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dún Conchuir (Conor's Fort, Connorin linnoitus)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dún Conchuir on soikea kivinen linnoitus esikristilliseltä ajalta, josta on henkeä salpaavat näkymät muihin saaren muinaisiin paikkoihin.

Dún Fearbhaí[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kivilinnoitus 300-luvulta jaa. on epätavallinen siinä mielessä, että se on lähes suorakulmainen eikä pyöreä kuten muut linnoitukset saarella.

Teach Synge (Synges Cottage, Syngen kesämökki)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talo jossa John Millington Synge asui joka kesä vuodesta 1898 vuoteen 1902 isäntinään Bríd ja Páidín Mac Donnchadha. Täältä hän sai inspiraation näytelmiinsä The Playboy of The Western World, Riders to the Sea ja moniin muihin. Myös monet muut tämän kertomukset kertovat Inishmaanista. Talo jossa tämä asui, Teach Synge, oli Mac Donnchadhan perheen koti aina 1970-luvulle saakka jolloin se alkoi rapistua. Sitä on varovasti restauroitu alkuperäisen mallin mukaan ja se avattiin yleisölle 1999.

Cathaoir Synge (Synge's Chair, Syngen tuoli)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä oli kirjoittaja Syngen suosikkipaikka saarella, sieltä aukenee loistava näkymä Inishmorelle ja Atlantille.