Inis Mór

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inishmore
Inishmore1.jpg

Inishmoren rantaa

Muut nimet
Inis Mór tai Árainn Mhór
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Galwaynlahti
Merialue
Korkein kohta
123 m
Pinta-ala
30 km²
Väestö
Asukasluku
845
Suurin kaupunki

Inis Mór (myös Árainn tai Árainn Mhór; engl. Inishmore) on suurin Aransaarista Galwaynlahdessa Irlannin tasavallassa. Sen pinta-ala on 30 neliökilometriä. Sen suurin kylä on Kilronan.

Saaren nimi Inis Mór tarkoittaa iirin kielellä suurta saarta.[1] Englanninkielisen nimen Inishmore otti käyttöön Ordnance Survey 1900-luvun puolivälissä. Inis Mória ennen olivat englantilaiset käyttäneet nimeä Aranmore, joka kuitenkin sekoitettiin usein Donegalin kreivikunnassa sijaitsevaan Arranmoreen. Iirin sana árainn tarkoittaa pitkää harjannetta, joka kuvaa saarta osuvasti.lähde?

Saarella on vahvaa irlantilaista kulttuuria, ja sillä on rikas esikristillinen ja kristillinen historia. Siellä käytetään iirin kieltä.lähde? Inis Mórilla sijaitsee muinainen linnoitus Dún Aengus[2].

Inis Mór on tärkeä matkailukohde. Saareen voi tutustua kesäkuukausina pikkubussilla, hevosrattailla ja polkupyörällä. Saarella on pieni museo, joka kertoo Dún Aengusin historiasta ja mahdollisista käyttötarkoituksista. Sen lähellä sijaitsee neoliittinen hauta ja perinnepuisto, jossa on perinteisiä kaislakattoisia taloja ja laiton tislaamo.lähde?

Inis Mórilla syntyi ja vietti lapsuutensa kirjailija Liam O'Flaherty (1897–1984).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inishmore Aran Islands. Viitattu 24.3.2018. (englanniksi)
  2. Dún Aonghasa – Inis Mor Island Official Guide to the Aran Islands. The Aran Islands. Viitattu 24.4.2022 (englanniksi)
  3. Liam O'Flaherty. Aran Islands County Galway Guide. Viitattu 24.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]