Inis Mór

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inishmore
Inishmore1.jpg

Inishmoren rantaa

Muut nimet
Inis Mór tai Árainn Mhór
Sijainti
Saariryhmä
Vesialue
Galwaynlahti
Merialue
Korkein kohta
123 m
Pinta-ala
30 km²
Väestö
Asukasluku
845
Suurin kaupunki

Inishmore (iiriksi Árainn ja Árainn Mhór) on suurin Aransaarista Galwaynlahdessa Irlannin tasavallassa ja sen pinta-ala on 30 neliökilometriä. Sen suurin kylä on Kilronan.

Iiriksi se tunnetaan myös nimellä Inis Mór, joka tarkoittaa iirinkielellä suurta saarta.[1] Nimen Inishmore otti käyttöön Ordnance Survey 1900-luvun puolivälissä. Inishmorea ennen olivat englantilaiset käyttäneet nimeä Aranmore, joka kuitenkin sekoitettiin usein Donegalin kreivikunnassa sijaitsevaan Arranmoreen. Iirin sana Árainn tarkoittaa pitkää harjannetta, joka kuvaa saarta osuvasti.

Saari on kuuluisa vahvasta irlantilaisesta kulttuuristaan, uskollisuudestaan iirille ja rikkaasta esikristillisestä ja kristillisestä historiastaan. Inishmorella sijaitsee "Euroopan suurenmoisin barbaarinen muistomerkki Dún Aengus.

Inishmore on tärkeä matkailukohde. Saareen voi tutustua kesäkuukausina pikkubussilla, hevosrattailla ja polkupyörällä. Saarella on myös pieni museo, joka kertoo Dún Aengusin historiasta ja mahdollisista käyttötarkoituksista. Sen läheisyydessä sijaitsee myös neoliittinen hauta ja perinnepuisto, jossa on näytteillä perinteisiä kaislakattoisia taloja ja laiton tislaamo.

Kuuluisa kirjailija Liam O'Flaherty syntyi ja vietti lapsuutensa Inishmorella.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inishmore Aran Islands. Viitattu 24.3.2018.
  2. Liam O'Flaherty ~ Aran Islands County Galway Guide. Viitattu 24.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]