Inis Mór

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Inishmore
Inishmoren rantaa
Inishmoren rantaa
Inishmore - Aran Islands.svg
Maantiede
Muut nimet Inis Mór tai Árainn Mhór
Saariryhmä Aransaaret
Merialue Atlantti
Vesialue Galwaynlahti
Pinta-ala 30 km²
Korkein kohta 123 m
Valtio
Valtio Irlanti
Kreivikunta Galway
Väestö
Väkiluku 845
Suurin kaupunki Kilronan

Inishmore (iiriksi Árainn ja Árainn Mhór) on suurin Aransaarista Galwaynlahdessa Irlannin tasavallassa ja sen pinta-ala on 30 neliökilometriä. Sen suurin kylä on Kilronan.

Iiriksi se tunnetaan myös nimellä Inis Mór, joka tarkoittaa iirinkielellä suurta saarta.[1] Nimen Inishmore otti käyttöön Ordnance Survey 1900-luvun puolivälissä. Inishmorea ennen olivat englantilaiset käyttäneet nimeä Aranmore, joka kuitenkin sekoitettiin usein Donegalin kreivikunnassa sijaitsevaan Arranmoreen. Iirin sana Árainn tarkoittaa pitkää harjannetta, joka kuvaa saarta osuvasti.

Saari on kuuluisa vahvasta irlantilaisesta kulttuuristaan, uskollisuudestaan iirille ja rikkaasta esikristillisestä ja kristillisestä historiastaan. Inishmorella sijaitsee "Euroopan suurenmoisin barbaarinen muistomerkki Dún Aengus.

Inishmore on tärkeä matkailukohde. Saareen voi tutustua kesäkuukausina pikkubussilla, hevosrattailla ja polkupyörällä. Saarella on myös pieni museo, joka kertoo Dún Aengusin historiasta ja mahdollisista käyttötarkoituksista. Sen läheisyydessä sijaitsee myös neoliittinen hauta ja perinnepuisto, jossa on näytteillä perinteisiä kaislakattoisia taloja ja laiton tislaamo.

Kuuluisa kirjailija Liam O'Flaherty syntyi ja vietti lapsuutensa Inishmorella.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inishmore Aran Islands. Viitattu 24.3.2018.
  2. Liam O'Flaherty ~ Aran Islands County Galway Guide. Viitattu 24.3.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]