Incubus (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Incubus
Ohjaaja Leslie Stevens
Käsikirjoittaja Leslie Stevens
Tuottaja Anthony M. Taylor
Säveltäjä Dominic Frontiere
Kuvaaja Conrad L. Hall
Leikkaaja Richard K. Brockway
Pääosat William Shatner
Milos Milos
Allyson Ames
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 26. lokakuuta 1966
Kesto 78 min
Alkuperäiskieli esperanto
Budjetti 125 000 USD[1]
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

Incubus (esperantoksi Inkubo) on vuonna 1966 valmistunut mustavalkoinen, yhdysvaltalainen kauhuelokuva. Elokuva restauroitiin vuonna 2001.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ohjasi ja käsikirjoitti Äärirajoilla-televisiosarjan luonut Leslie Stevens. William Shatner esiintyi elokuvassa hieman ennen kuin aloitti työn Star Trekissä. Elokuvan kuvauksesta vastasi Conrad Hall. Joidenkin väitteiden mukaan elokuvassa käytettiin ainoastaan esperantoa. Tämän tarkoituksena oli luoda elokuvaan aavemainen tunnelma ja ohjaaja on kieltänyt elokuvan jälkiäänittämisen muille kielille. Elokuvan DVD-versiossa tekijät kuitenkin kertovat, että esperantoa käytettiin, koska tämän odotettiin mahdollistavan elokuvalle laajemman kansainvälisen myynnin.

Säilöntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli kadoksissa useiden vuosien ajan sen jälkeen kun elokuvan alkuperäinen versio tuhoutui tulipalossa. Pariisilaisen järjestön Cinémathèque françaisen arkistosta kuitenkin löytyi kopio elokuvasta, jossa on ranskankielinen tekstitys. Sci Fi Channel rahoitti elokuvan restauroinnin ja julkaisi vuonna 2001 DVD-version, jossa oli mukana englannin- ja ranskankielinen tekstitys.

Esperanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Incubus oli toinen elokuva, jossa käytettiin esperantoa. Ensimmäinen esperantonkielinen elokuva oli vuonna 1964 julkaistu Angoroj. Useimmat esperanton puhujat ovat pettyneitä Incubuksen näyttelijöiden esperanton ääntämykseen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Nomen Tuum (lat. ”sinun nimesi”) -nimiseen kylään. Kylässä on kaivo, joka parantaa sairaat ja tekee ihmisistä kauniita. Jälkimmäisen toivossa kylään saapuu runsaasti turhamaisia henkilöitä. Kaivon vesi on kuuluisa myös siitä, että siellä elää myös demoneita. Succubukset lumoavat kylään saapuvat heikot sielut ja johdattavat nämä kuolemaan uhratakseen heidät Pimeyden Jumalalle. Lupaava nuori succubus nimeltä Kia (Allyson Ames) halveksii rutiininomaista syntisten johdattamista helvettiin. Kia katsoo kykyjensä valuvan hukkaan ja tarvitsee jotain haastavampaa saaliikseen. Hänen sisarensa Amael (Eloise Hardt) varoittaa Kiaa puhtaan sielun houkuttelun mukanaan tuomasta vaarasta: rakkaudesta. Kia kuitenkin ryhtyy etsimään uhrikseen pappia. Pian hän huomaa, että myös papit ovat yhtä ilkeitä ja ovelia kuin hänen aiemmat uhrinsa.

Kia löytää pian sopivan uhrin. Nuoren sotilaan, Marcin (William Shatner). Marcin sisar, Arndis (Ann Atmar) tulee pyhän veden luo parantaakseen Marcin taistelussa saamat haavat. Kia seuraa sisaruksia ja esittää joutuneensa eksyksiin. Lyhyen auringonpimennyksen aikana Kia houkuttelee Marcin saattamaan hänet merelle. Arndis sokeutuu katsottuaan taivaalle pimennyksen aikana. Hän ryhtyy etsimään Marcia. Marc ja Kia mieltyvät toisiinsa.

Marc on puhdas sielu, eikä hän suostu läheisempään suhteeseen Kian kanssa ilman, että he ovat naimisissa. Kian nukkuessa Marc vie hänet kylän kirkkoon. Kia pakenee kirkosta hämmentyneenä Kristuksen ja pyhimysten kuvista. Jumalalliset kuvat ja Marcin puhdas rakkaus inhottavat häntä. Marcin puhtaus saa Kian sairastumaan.

Amael ja Kia suunnittelevat kostoa Marcille. Amael kutsuu incubuksen (Milos Milos), joka yrittää tappaa Marcin ja raiskaa ja murhaa Arndisin. Marcin rukoillessa sisarensa puolesta hän tekee ristinmerkin ja demonit kavahtavat kauhuissaan. Puolustaessaan itseään incubuksen hyökkäykseltä Marc näyttää tappaneen tämän ja Amael kertoo Marcille, että tämä on tehnyt murhan. Kia seuraa kuolemaisillaan olevaa Marcia katedraaliin, jossa hän ilmoittaa rakkautensa Marcia kohtaa. Kuolleista noussut incubus puuttuu tilanteeseen ja sanoo, että Kia kuuluu pimeyden Jumalalle. Kia uhmaa incubusta ja tekee ristinmerkin yllättäen itsensäkin. Paikalle ilmestyy vuohi, joka vääntää Kian maahan.

Taistelun jälkeen Kia sanoo, ”minä kuulun valkeuden Jumalalle” ja ryömii kohti Marcia, joka syleilee häntä. Elokuvan loppukohtauksessa pari katsoo epäuskoisesti katedraalin rajalle, ja vuohi katsoo heihin.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  William Shatner   …  Marc  
  Allyson Ames   …  Kia  
  Eloise Hardt   …  Amael  
  Robert Fortier   …  Olin  
  Ann Atmar   …  Arndis  
  Milos Milos   …  incubus  
  Jay Ashworth   …  munkki  
  Forrest T. Butler   …  munkki  
  Paolo Cossa   …  kertoja  
  Ted Mossman   …  munkki  

Ei mainita lopputeksteissä

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ABC-televisioyhtiö lakkautti Leslie Stevensin tieteissarjan Äärirajoilla vuonna 1965. Tämän jälkeen Stevens kirjoitti kauhuelokuvan käsikirjoituksen sarjan näyttelijöille. Stevens ja tuottaja Anthony M. Taylor halusivat tehdä elokuvasta ainutlaatuisen ja päätyivät tästä syystä käyttämään elokuvan kielenä esperantoa. Käsikirjoitus käännettiin esperantoksi ja näyttelijät harjoittelivat vuorosanoja kymmenen päivän ajan. Kuvauksissa ei kuitenkaan ollut mukana henkilöitä, jotka olisivat osanneet korjata näyttelijöiden ääntämystä.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin pääasiassa 18 päivän aikana toukokuussa 1965 Montereyn piirikunnassa olevalla Big Sur Beachillä ja Mission San Antonio de Padua -katedraalissa. Elokuvan tekijät olivat huolissaan siitä, että viranomaiset eivät antaisi lupaa kuvata kauhuelokuvaa, joten Stevens laati kertomuksen, jonka mukaan elokuvan nimi oli ”Old Montereyn uskonnolliset johtajat”. Hän myös näytti elokuvan esperantonkielisen käsikirjoituksen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensi-ilta oli San Franciscon elokuvajuhlilla 26. lokakuuta 1966. Taylorin mukaan noin 50–100 esperanton harrastajan joukko ”ulvoi ja nauroi” näyttelijöiden huonolle ääntämykselle. Osaksi johtuen esperantonkielisyydestä ja osaksi siitä syystä, että yksi elokuvan näyttelijöistä teki itsemurhan, Taylor ja Stevens eivät löytäneet halukkaita jakelijoita elokuvalle. Elokuvaa esitettiin ainoastaan Ranskassa.

”Kirous”[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat elokuvan kanssa tekemisissä olleet henkilöt ovat joutuneet erilaisten onnettomuuksien uhreiksi, mikä on johtanut kaupunkitarinaan, jonka mukaan Incubus olisi ollut kirottu:

  • Näyttelijä Milos Milos, joka esitti elokuvassa incubusta, tappoi tyttöystävänsä Barbara Ann Thomason Rooneyn – Mickey Rooneyn viidennen vaimon – ja itsensä yhdeksän kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.
  • Näyttelijätär Ann Atmar teki itsemurhan 12 päivää ennen elokuvan ensi-iltaa.
  • Näyttelijätär Eloise Hardtin tytär kidnapattiin ja murhattiin.
  • William Shatnerin kolmas vaimo hukkui uima-altaaseen.
  • Ohjaaja Leslie Stevens ja näyttelijätär Allyson Ames erosivat ja Stevensin tuotantoyhtiö Daystar Productions ajautui konkurssiin.

Videolevitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun tuottaja Anthony Taylor valmisteli Incubuksen julkaisua videolevitykseen vuonna 1993, hän sai tietää, että elokuvan alkuperäinen versio oli kadoksissa ja niiden uskottiin tuhoutuneen tulipalossa. Kolme vuotta myöhemmin elokuvan kopio löydettiin pariisilaisen järjestön Cinémathèque françaisen arkistosta. Kopio oli kuitenkin huonokuntoinen ja siinä oli ranskankielinen tekstitys. Uusi versio tehtiin ruutu ruudulta lisäämällä englanninkieliset tekstit ranskankielisten päälle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Miller, John M.: Incubus TCM. 26.10.2013. Viitattu 21.7.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Incubus Internet Movie Databasessa (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Incubus (1966 film)