Incubus (elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Incubus (esperantoksi Inkubo) on vuonna 1966 valmistunut mustavalkoinen, amerikkalainen kauhuelokuva. Elokuva restauroitiin vuonna 2001.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ohjasi Äärirajoilla-televisiosarjan luonut Leslie Stevens. William Shatner esiintyi elokuvassa hieman ennen kuin aloitti työn Star Trekissä. Elokuvan kuvauksesta vastasi Conrad Hall. Joidenkin väitteiden mukaan elokuvassa käytettiin ainoastaan esperantoa. Tämän tarkoituksena oli luoda elokuvaan aavemainen tunnelma ja ohjaaja on kieltänyt elokuvan jälkiäänittämisen muille kielille. Elokuvan DVD-versiossa tekijät kuitenkin kertovat, että esperantoa käytettiin, koska tämän odotettiin mahdollistavan elokuvalle laajemman kansainvälisen myynnin.

Säilöntä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva oli kadoksissa useiden vuosien ajan sen jälkeen kun elokuvan alkuperäinen versio tuhoutui tulipalossa. Pariisilaisen järjestön Cinémathèque françaisen arkistosta kuitenkin löytyi kopio elokuvasta, jossa on ranskankielinen tekstitys. Sci Fi Channel rahoitti elokuvan restauroinnin ja julkaisi vuonna 2001 DVD-version, jossa oli mukana englannin- ja ranskankielinen tekstitys.

Esperanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Incubus oli toinen elokuva, jossa käytettiin esperantoa. Ensimmäinen esperantonkielinen elokuva oli vuonna 1964 julkaistu Angoroj. Useimmat esperanton puhujat ovat pettyneitä elokuvan näyttelijöiden esperanton ääntämykseen.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tapahtuu Nomen Tuum (lat. "sinun nimesi") nimisessä kylässä. Kylässä on kaivo, joka parantaa sairaat ja tekee ihmisistä kauniita. Jälkimmäisen toivossa kylään saapuu runsaasti turhamaisia henkilöitä. Kaivon vesi on kuuluisa myös siitä, että siellä elää myös demoneita. Succubukset lumoavat kylään saapuvat heikot sielut ja johdattavat nämä kuolemaan uhratakseen heidät Pimeyden Jumalalle. Lupaava nuori succubus nimetlä Kia (Allyson Ames) halveksii rutiininomaista syntisten johdattamista helvettiin. Kia katsoo kykyjensä valuvan hukkaan ja tarvitsee jotain haastavampaa saaliikseen. Hänen sisarensa Amael (Eloise Hardt), varoittaa Kiaa puhtaan sielun houkuttelun mukanaan tuomasta vaarasta: rakkaudesta. Kia kuitenkin ryhtyy etsimään uhrikseen pappia. Pian hän huomaa, että myös papit ovat yhtä ilkeitä ja ovelia kuin hänen aiemmat uhrinsa.

Kia löytää pian sopivan uhrin. Nuoren sotilaan, Marcin (William Shatner). Marcin sisar, Arndis (Ann Atmar) tulee pyhän veden luo parantaakseen Marcin taistelussa saamat haavat. Kia seuraa sisaruksia ja esittää joutuneensa eksyksiin. Lyhyen auringonpimennyksen aikana Kia houkuttelee Marcin saattamaan hänet merelle. Arndis sokeutuu katsottuaan taivaalle pimennyksen aikana. Hän ryhtyy etsimään Marcia. Marc ja Kia mieltyvät toisiinsa.

Marc on puhdas sielu, eikä hän suostu läheisempään suhteeseen Kian kanssa ilman, että he ovat naimisissa. Kian nukkuessa Marc vie hänet kylän kirkkoon. Kia pakenee kirkosta hämmentyneenä Kristuksen ja pyhimysten kuvista. Jumalalliset kuvat ja Marcin puhdas rakkaus inhottavat häntä. Marcin puhtaus saa Kian sairastumaan.

Amael ja Kia suunnittelevat kostoa Marcille. Amael kutsuu incubuksen (Milos Milos), joka yrittää tappaa Marcin ja raiskaa ja murhaa Arndisin. Marcin rukoillessa sisarensa puolesta hän tekee ristinmerkin ja demonit kavahtavat kauhuissaan. Puolustaessaan itseään incubuksen hyökkäykseltä, Marc näyttää tappaneen tämän ja Amael kertoo Marcille, että tämä on tehnyt murhan. Kia seuraa kuolemaisillaan olevaa Marcia katedraaliin, jossa hän ilmoittaa rakkautensa Marcia kohtaa. Kuolleista noussut incubus puuttuu tilanteeseen ja sanoo, että Kia kuuluu pimeyden Jumalalle. Kia uhmaa incubusta ja tekee ristinmerkin yllättäen itsensäkin. Paikalle ilmestyy vuohi, joka vääntää Kian maahan.

Taistelun jälkeen Kia sanoo, "minä kuulun valkeuden Jumalalle" ja ryömii kohti Marcia, joka syleilee häntä. Elokuvan loppukohtauksessa pari katsoo epäuskoisesti katedraalin rajalle, ja vuohi katsoo heihin.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • William Shatner - Marc
 • Allyson Ames - Kia
 • Eloise Hardt - Amael
 • Robert Fortier - Olin
 • Ann Atmar - Arndis
 • Milos Milos - incubus
 • Jay Ashworth - munkki
 • Forrest T. Butler - munkki
 • Paolo Cossa - kertoja
 • Ted Mossman - munkki

Ei mainita lopputeksteissä

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ABC televisioyhtiö lakkautti Leslie Stevensin tieteissarjan Äärirajoilla vuonna 1965. Tämän jälkeen Stevens kirjoitti kauhuelokuvan käsikirjoituksen sarjan näyttelijöille. Stevens ja tuottaja Anthony M. Taylor halusivat tehdä elokuvasta ainutlaatuisen ja päätyivät tästä syystä käyttämään elokuvan kielenä esperantoa. Käsikirjoitus käännettiin esperantoksi ja näyttelijät harjoittelivat vuorosanoja 10 päivän ajan. Kuvauksissa ei kuitenkaan ollut mukana henkilöitä, jotka olisivat osanneet korjata näyttelijöiden ääntämystä.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva kuvattiin pääasiassa 18 päivän aikana toukokuussa 1965 Monterey Countyssa olevalla Big Sur Beachillä ja Mission San Antonio de Padua katedraalissa. Elokuvan tekijät olivat huolissaan siitä, että viranomaiset eivät antaisi lupaa kuvata kauhuelokuvaa, joten Stevens laati kertomuksen, jonka mukaan elokuvan nimi oli "Old Montereyn uskonnolliset johtajat". Hän myös näytti elokuvan esperantonkielisen käsikirjoituksen.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan ensi-ilta oli San Franciscon elokuvajuhlilla 26. lokakuuta 1966. Taylorin mukaan noin 50–100 esperanton harrastajan joukko "ulvoi ja nauroi" näyttelijöiden huonolle ääntämykselle. Osaksi johtuen esperantonkielisyydestä ja osaksi siitä syystä, että yksi elokuvan näyttelijöistä teki itsemurhan, Taylor ja Stevens eivät löytäneet halukkaita jakelijoita elokuvalle. Elokuvaa esitettiin ainoastaan Ranskassa.

"Kirous"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat elokuvan kanssa tekemisissä olleet henkilöt ovat joutuneet erilaisten onnettomuuksien uhreiksi, mikä on johtanut kaupunkitarinaan, jonka mukaan Incubus olisi ollut kirottu:

 • Näyttelijä Milos Milos, joka esitti elokuvassa incubusta, tappoi tyttöystävänsä Barbara Ann Thomason Rooneyn - Mickey Rooneyn viidennen vaimon - ja itsensä 9 kuukautta ennen elokuvan ensi-iltaa.
 • Näyttelijätär Ann Atmar teki itsemurhan 12 päivää ennen elokuvan ensi-iltaa.
 • Näyttelijätär Eloise Hardtin tytär kidnapattiin ja murhattiin.
 • William Shatnerin kolmas vaimo hukkui uima-altaaseen.
 • Ohjaaja Leslie Stevens ja näyttelijätär Allyson Ames erosivat ja Stevensin tuotantoyhtiö Daystar Productions ajautui konkurssiin.

Videolevitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun tuottaja Anthony Taylor valmisteli Incubuksen julkaisua videolevitykseen vuonna 1993, hän sai tietää, että elokuvan alkuperäinen versio oli kadoksissa ja niiden uskottiin tuhoutuneen tulipalossa. Kolme vuotta myöhemmin elokuvan kopio löydettiin Pariisilaisen järjestön Cinematheque Francaisen arkistosta. Kopio oli kuitenkin huonokuntoinen ja siinä oli ranskankielinen tekstitys. Uusi versio tehtiin ruutu ruudulta lisäämällä englanninkieliset tekstit ranskankielisten päälle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Incubus (1966 film)