Succubus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Succubusta esittävä hahmo keskiaikaisen rakennuksen tukipilarissa.

Succubus (lat. succumbere - maata alla) oli keskiaikaisessa mytologiassa naispuolinen tai naisen hahmon ottanut demoni, joka vietteli unessa miehiä.[1][2]Succubuksen uhriksi joutunut ei herännyt, mutta saattoi kokea aktin unessa.[2] Succubusten uskottiin imevän miehistä joskus myös energiaa uuvuttaen uhrinsa lopulta kokonaan ja raviten sillä itseään. Noitavainojen oikeudenkäynneissä noituudesta epäiltyjä naisia syytettiin usein succubuksiksi tai paholaisen rakastajattariksi[1].

Succubus populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Succubukset ovat suosittu aihe myös nykyisessä populaarikulttuurissa. Esimerkiksi Dungeons & Dragons -roolipelimaailmassa succubukset ovat naispuolisia demoneja, joilla on lohikäärmemäiset siivet. Myös World of Warcraft -pelissä esiintyy succubuksia, jotka ovat yksi monista manaajavelhojen palvelijoista.

Succubus on Blood Ceremony Films -nimisen findie-elokuvaryhmän vuonna 2006 valmistunut elokuva. Tanskalaisyhtye Mew ja yhdysvaltalaisyhtye Massacre ovat tehneet laulun nimeltä ”Succubus”. Suomalainen black metal -yhtye Azazel on tehnyt kappaleen nimeltään ”Succubus seduce me”. M. A. Lovrettan luoman Lost Girl -sarjan päähenkilö on succubus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lurker, Manfred: A Dictionary of Gods and Goddesses, Devils and Demons. Routledge & Kegan Paul, 1987. ISBN 0-203-67189-9

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lurker 1987, s. 177
  2. a b Micha F. Lindemans: Succubus Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Arkistoitu 5.9.2014. Viitattu 22.6.2014. (englanniksi)
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.