Ina Liljeqvist

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uuno Laukka, Ina Liljeqvist 100-vuotispäivänään, 1949.

Regina (Ina) Maria Liljeqvist, (7. syyskuuta 18496. helmikuuta 1950 Oulu) oli Oulussa toiminut valokuvaaja.

Ina Liljeqvist syntyi Oulussa satulaseppä Mikal Willgrenin perheeseen ainoana tyttönä kahdeksan lapsen joukossa. Hän kävi kotikaupungissaan ns. mamsellinkoulun ja opiskeli sitten Pietarissa ompelua ja kieliä. Palattuaan Ouluun hän meni kuitenkin valokuvaajan oppiin. Vaikutteita hän oli ehkä saanut synnyinkodistaan, jossa kiertelevä valokuvaaja Carl Petter Mazer otti valokuvia asiakkaista kesällä 1865 ja Lars Peldan 1866. Avioiduttuaan vuonna 1884 telegrafisti Fredrik Liljeqvistin kanssa hän perusti valokuvaamon Ina Liljeqvist & Co.

Kuvaamosta tuli alan suurin ja nykyaikaisin Oulussa. Se toimi ensin Kajaaninkadun ja Mäkelininkadun kulmassa, mutta vuonna 1909 Liljeqvist rakennutti miehensä kuoleman jälkeen uuden talon Kajaanin- ja Uudenkadun kulmaan. 1890-luvulla ja 1900-luvun alussa Liljeqvist oli Oulun huomattavin valokuvaaja.

Uransa aikana hän otti henkilökuvien ohella paljon kaupunkikuvia, vanhimmat lokakuulta 1886 Oulun rautatieaseman vihkiäisistä. 1910-luvun loppuessa hänen toimintansa valokuvaaja kuitenkin hiljeni ja vähitellen lakkasi kokonaan. Liljeqvist asui talossaan aina vuoteen 1944, jolloin se tuhoutui pommituksessa, samalla kun ilmeisesti hänen liikkeessään olleet arvokkaat vuosikymmenten aikana otettujen valokuvien negatiivit. Ina Liljeqist kuoli Oulussa satavuotiaana helmikuussa 1950.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forss, A., Kehusmaa, A. 1976. Oulun valokuvia ja kuvaajia 1800-luvulta. Pohjois-Pohjanmaan museon julkaisuja 3. Painopaikka: Liitto, Oulu. 32 s.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.