Ilta Leiviskä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ilta Leiviskä vuonna 1926.

Ilta Leiviskä (12. marraskuuta 1907 Helsinki5. elokuuta 1979 Helsinki) oli suomalainen tanssitaiteilija, koreografi ja musiikkipedagogi.

Leiviskä opiskeli vuosina 1923–1932 Helsingin musiikkiopistossa (myöhempi Sibelius-Akatemia) tanssia Maggie Gripenbergin johdolla sekä pianonsoittoa. Leiviskä oli sittemmin tanssijana ja koreografina Gripenbergin tanssiesityksissä. Hän valmistui 1920-luvulla Ebeneser-Seminaarista lastentarhanopettajaksi ja työskenteli tässä ammatissa vuoteen 1949, jolloin hänestä tuli Gripenbergin apuopettaja Sibelius-Akatemiassa. Vuodesta 1953 Leiviskä oli itsenäinen musiikkiliikunnan opettaja Akatemiassa sekä omassa tanssikoulussaan. Hän oli myös kuorolausunnan liikunnanohjaaja Helsingin Työväenopistossa vuosina 1941–1951 sekä liikunnan ja teatteritanssin opettaja Lappeenrannan kesäyliopiston teatteriseminaarissa vuosina 1962–1966.

Leiviskän oppitunneilla toimi tavallisesti säestäjänä pianisti Inkeri Simola-Isaksson. Leiviskän opetus sisälsi muun muassa rytmiikkaa, kehon harjoitusta ja koreografioiden harjoittelua usein improvisoidun säestyksen tuella. Simola-Isaksson jatkoi myöhemmin Leiviskän työtä ja myös hänestä tuli arvostettu musiikkipedagogi ja Leiviskän jälkeen yksi suomalaisen musiikkiliikunnan uranuurtajia. Näyttämötanssimisen ja opetuksen lisäksi Leiviskä oli luova koreografi.

Leiviskälle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1976.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]