Ilmanvaihtosaneeraus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmanvaihtoremontti on remontti, jossa uusitaan kiinteistön ilmanvaihtojärjestelmää joko osittain tai kokonaan. Yleensä ilmanvaihtojärjestelmä uusitaan jonkin havaitun ongelman tai puutteen vuoksi, esim. tunkkainen sisäilma, liialliset lämmityskulut, allergiaoireet tai rakenteiden terveyteen liittyvät oireet.

Ilmanvaihtojärjestelmän uusinnan yhteydessä on hyvä huomioida että saneeraus tulisi kerralla tehtyä olemassa olevien rakennusmääräysten mukaisiksi. Nykyaikainen koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmä on mahdollista rakentaa lähes kaikkiin asunto- ja talotyyppeihin. Uusissa rivi- ja kerrostalossakin suositaan asuntokohtaista ilmanvaihtojärjestelmää.

Ilmanvaihtoremontilla saavutetaan parempi sisäilma, kustannussäästöjä, kiinteistön arvon nousua sekä asumisviihtyvyyteen vaikuttavia tekijöitä.lähde? Mm. sisäilman jäähdytys on mahdollista tietyillä ilmanvaihtokoneilla.

Työvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmanvaihtoremontti alkaa ilmanvaihdon ammattilaisen suorittamalla tarvekartoituksella ja hankesuunnittelulla. Jos yhtiökokous kannattaa remonttia, käynnistetään tarjouskilpailu, johon pyydetään mahdollisimman samanlaisia tarjouksia eri järjestelmätoimittajilta. Hinnan ei tule olla ainoa valintakriteeri ja kannattaakin pyytää asiantuntijaa tekemään tarjouksien vertailu, jos taloyhtiön hallituksesta ei löydy tarpeeksi ammattitaitoa tähän. Kun toimittaja on valittu, remontti etenee asunto kerrallaan ja yleensä taloyhtiö maksaa remontista urakoitsijalle sitä mukaa kun työ etenee eikä siis koko summaa kerrallaan. Yhden asunnon ilmanvaihtosaneeraus kestää yleensä muutaman päivän ajan. Työ voidaan tehdä mihin vuodenaikaan hyvänsä.

Työvaiheet ovat tyypillisesti seuraavat:

  • ilmanvaihtokoneen paikan ja kanaviston reittien valmistelu
  • ilmanvaihtokanaviston asennus ja eristys
  • äänenvaimentimien ja ilmanvaihtokoneen asennus
  • jäteilmakanavan kattoläpiviennin asentaminen, raitisilmakanavan seinäläpiviennin ja ulkosäleikön asentaminen
  • ilmanvaihtoventtiileiden asennus, koneen käynnistys, ilmamäärien mittaus ja säätö
  • rakenteiden viimeistely, mahdollisten kotelointien rakentaminen