Siirry sisältöön

Illyrismi

Wikipediasta
Vlaho Bukovac: Hrvatski narodni preporod, Kroatian kansallisteatteri, Zagreb.

Illyrismi eli Illyrian kansanliike oli 1800-luvun alussa syntynyt itsenäistymisliike, jonka tavoitteena oli valtiollisesti ja kansallis-sivistyksellisesti yhdistää kaikki eteläslaavilaiset kansat[1]. Liikkeen yhteydessä luotiin myös serbeille ja kroaateille yhteinen serbokroatian kieli štokavski-murteen pohjalta, minkä he näkivät tärkeänä tekijänä kansojen elinalueiden yhdistämiseen. Liikkeen perustaja oli Ljudevit Gaj (1808–1872)[2], ja sen takana oli nuorten kroatialaisten älymystö.

Illyrismin nimi juontui siitä uskomuksesta, että eteläslaavit olivat antiikin illyrialaisten jälkeläisiä, ja siitä muistosta, joka eteläslaaveilla oli Napoleonin perustamasta Illyrian provinssit -nimisestä autonomisesta alueesta.[2]

Illyrian kansanliike oli ensimmäinen ja nykyään merkittävin panslaavinen liike Kroatian historiassa. Kulttuurin kannalta se saavutti tavoitteensa. Illyristit loivat perustan nykyiselle serbokroatialle. Ensimmäinen tämänkielinen sanomalehti, Danica Ilirska, sai alkunsa vuonna 1835. Päätavoite eli Illyrian valtion perustaminen kuitenkin epäonnistui.

  1. https://runeberg.org/pieni/1/0740.html
  2. a b Yugoslavia encyclopedia.1914-1918-online.net.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.