Ihmistä suurempi, Jumalaa pienempi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavi Innocentius III, joka esitti ensimmäisenä ihmistä suurempi, Jumalaa pienempi -vertauskuvansa paavin asemasta.

Ihmistä suurempi, Jumalaa pienempi (tai pienempi Jumalaa, suurempi ihmistä) on paavi Innocentius III:n vertaus, jossa hän vertaa paavin asemaa muihin ihmisiin nähden. Innocentius III esitti kuuluisat sanansa ensimmäisen kerran vuonna 1198 tultuaan paaviksi, jolloin hän julisti Rooman asukkaille:

»Minut on asetettu Jumalan huoneen herraksi. Minulle on sanottu profeetan kautta: "Minä asetan sinut tänä päivänä kansojen ja valtakuntien yläpuolelle." Minusta kirjoittaa apostoli: "Minä annan sinulle taivasten valtakunnan avaimet." Palvelija, joka on asetettu koko talon herraksi, on Kristuksen sijainen: hänet on asetettu Jumalan ja ihmisen välille, hän on pienempi Jumalaa, mutta suurempi ihmistä»
(Paavi Innocentius III roomalaisille pitämässään puheessa)

Innocentius III:n tekemä vertaus, jossa hän asetti itsensä ihmisen ja Jumalan väliin oli poikkeuksellinen, koska aikaisemmin paavia oli pidetty vain apostoli Pietarin seuraajana tai maanpäällisenä sijaisena. Nyt paavi asetti itsensä itse Jumalan sijaiseksi ja edusmieheksi maan päällä lisäten teologista perustelua vallalleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.