Ichi the Killer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ichi the Killer
殺し屋1
Ichi the Killer 2001 poster.jpg
Ohjaaja Takashi Miike
Käsikirjoittaja
Tuottaja
  • Akiko Funatsu
  • Dai Miyazaki
Säveltäjä
Kuvaaja Hideo Yamamoto
Leikkaaja Yasushi Shimamura
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Omega Project
Kesto 123 min
Alkuperäiskieli japani
englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ichi the Killer (jap. 殺し屋1, Koroshiya Ichi) on vuonna 2001 valmistunut japanilainen Takashi Miiken ohjaama, Hideo Yamamoton mangaan pohjautuva elokuva.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuvan päätähti on Tadanobu Asanon esittämä Kakihara, Yakuzalle työskentelevä sadomasokisti, joka saa erityisen suurta nautintoa pomonsa Anjon piestävänä olemisesta. Elokuva alkaa kohtauksella, jossa Anjo murhataan erityisen raa'alla tavalla. Murhan jäljet siivoamaan tullut, todisteet samalla hävittävä salaperäinen ryhmä varastaa huoneessa olleet Anjon kolmesataa miljoonaa Japanin jeniä.

Moni Kakiharan maanmiehistä, mukaan lukien Anjon englantia ja kiinaa puhuva tyttöystävä Karen, epäilevät Anjon ottaneen rahat ja paenneen Kakiharan ollessa vakuuttunut siitä, että Anjo on yhä elossa. Hänen tutkimuksensa johtavat vihamielisen klaanin jäsenen, Suzukin kiduttamiseen. Suzuki ripustetaan kattoon selkään kiinnitetyillä metallikoukuilla Kakiharan viillellessä hänen ruumistaan veitsellä ja kaataessa kiehuvaa öljyä tämän vartalolle. Esimerkkinä elokuvan mustasta huumorista mainittakoon kohta, jossa Kakiharalta kysytään, mitä hän tekee. Vastauksena on välinpitämätön ja jopa ilkkuva repliikki "pikku kidutusta vain".

Pian kidutettu mies paljastuu syyttömäksi. Tämän korvatakseen Kakihara viiltää irti osan kielestään ja tarjoaa sitä Suzukin pomolle (Jun Kunimura). Vanha miestä, Jijiiä (Shinya Tsukamoto), jolta Kakihara sai vihjeen Suzukin puoleen ja jolla saattaisi olla lisää tietoa Anjosta, ei löydy Kakiharan etsintöjen jälkeen mistään.

Selviää, että Jijii on kaiken takana ja ohjailee tapahtumia. Apunaan hänellä on suojatti, nuori mies Ichi (Nao Omori). Ichi on sekava ja mieleltään sairas tapaus, joka tavallisesti on häveliäs ja pelkurimainen, mutta joka suuttuessaan muuttuu murhaavaksi mielipuoleksi. Tappaessaan hänellä on taipumusta hallitsemattomaan itkemiseen ja huutamiseen. Ichi pukeutuu kumiseen kokopukuun suurella numerolla 1 sekä kenkiin, joiden korkoihin on piilotettu terät.

Nähdessään parittajan hakkaavan alaistaan hän tappaa heidät molemmat, parittajasta aloittaen. Hänen väkivaltaisuutensa pohjautuu siihen, miten Jijii on Ichiä kasvattaessaan manipuloinut häntä valheellisilla muistoilla, joissa Ichi todistaa raiskauksen lukiossa. Ichi tuntee "muistoistaan" suurta häpeää, sillä hän olisi mieluummin osallistunut tapahtuneeseen kuin auttanut uhria. Nämä muistot saavat hänet sekoittamaan kiihottumisen murhanhimoon ja tekevät hänestä sen murhaajan, joka hän on.

Kakihara potkitaan ulos jengistä tottelemattomuutensa takia, mutta sitä ennen kuulee Ichistä. Kakihara kiinnostuu tästä "totaalisesta sadistista", sillä ehkä hänen avulla hän saa kokea tarpeeksi suurta tuskaa, jonka kaltaista hänen tyttöystävänsä saatikka edes hänen pomonsa ei voinut antaa. Samoihin aikoihin Jijii yrittää saada Ichin paremmin hallintaansa pistämällä Karenin viettelemään hänet. Suunnitelma menee pahasti pieleen ja Karen kuolee Ichin käsissä.

Kahden korruptoituneen poliisietsivän kanssa Ichi löytää Myu-Myun, Jijiin jengiin yhdistetyn prostituoidun. Yhdessä elokuvan raaimmista kohtauksissa he kiduttavat Myu-Myuta muun muassa leikkaamalla hänen nänninsä irti. He löytävät yhden Jijiin kätyreistä ja kiduttavat häntä tavoitteenaan saada tietää, missä Ichi on. Samaan aikaan hän näyttäytyy Kakiharan asunnolla. Hän tappaa Kanekon, hänen poikansa, Takeshin edessä, joka pian potkaisee Ichiä tämän parkuessa maassa. Pian Kakihara kuitenkin tajuaa, ettei Ichi aio vahingoittaa häntä. Talon katolla Kakihara tunkee kaksi neulaa korviinsa itsemurhan toivossa. Hän suuntaa katseensa maasta ylös, jolloin hän näkee Ichin seisovan Kanekon päänpuolikas kädessään pojan ruumiin lojuessa vieressä. Ichi hyökkää Kakiharan kimppuun ja hänen kenkäteränsä sivaltaa syvälle Kakiharan päähän. Kakihara hoipperoi taaksepäin ja putoaa katolta monta kerrosta maahan huutaen onnesta. Elokuvan lopuksi Jijii löytää Kakiharan ruumiin betonilattialta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät ja roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Tadanobu Asano  … Kakihara  
 Nao Omori  … Ichi  
 Shinya Tsukamoto  … Jijii  
 Alien Sun  … Karen  
 Susumu Terajima  … Suzuki, Funakin jengistä  
 Shun Sugata  … Takayama, Anjon jengistä  
 Toru Tezuka  … Fujiwara  
 Yoshiki Arizono  … Nakazawa  
 Kiyohiko Shibukawa  … Ryu Long  
 Satoshi Niizuma  … Inoue  
 Suzuki Matsuo  … Jirô / Saburô  
 Jun Kunimura  … Funaki  
 Hiroyuki Tanaka  … Kaneko, Anjon henkivartija  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]