Hyvinkään pääkirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hyvinkään pääkirjasto
Hyvinkään pääkirjaston pääsisäänkäynti.
Hyvinkään pääkirjaston pääsisäänkäynti.
Osoite Torikatu 5
Koordinaatit 60°37.87′N, 24°51.80′E
Rakennustyyppi kirjasto
Valmistumisvuosi 1968
Suunnittelija Raimo ja Ilmo Valjakka
Käyttäjä Hyvinkään kaupunginkirjasto
Kerrosluku 3
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Hyvinkään pääkirjasto on Hyvinkään kaupunginkirjaston päätoimitila.

Kirjastossa on kirjakokoelmien ohella sanoma- ja aikakauslehtiä, musiikkia, elokuvia, äänikirjoja ja kielikursseja. Pääkirjaston käsikirjastossa on hakuteoksia, tietosanakirjoja ja matrikkeleita. Lisäksi kirjaston kotiseutukokoelmaan kerätään Hyvinkäätä käsittelevää materiaalia. Kotiseutukokoelman aineiston sisältänyttä Apila-tietokantaa ei enää ole, mutta aineistoon liittyviä hakuja voi tehdä verkkokirjaston kotiseutusivulla[1]. Kirjastossa on opintolukusali ja lehtienlukusali. Tietokoneita internetin käyttöä varten on eri puolilla kirjastoa[2].

Raimo ja Ilmo Valjakan suunnittelema pääkirjastorakennus valmistui vuonna 1968. Sen käyntiosoite on Torikatu 5.[3] Kirjastotalo suunniteltiin kolmekerroksiseksi siten, että ylin kerros oli varsinaisia yleisötiloja lainausosastoineen ja käsikirjastoineen, keskikerroksessa oli musiikkiosasto, kirjavarasto, työtilat ja kaksi tutkijanhuonetta. Alimmassa kerroksessa oli lämpökeskus, kaksi asuntoa ja väestösuoja. Talo oli Uudenmaan nykyaikaisin nimenomaan kirjastoksi suunniteltu rakennus, ja sai alkuaikoina runsaasti vierailijoita Japania ja Australiaa myöten.

Kirjastorakennuksen peruskorjaus ja laajennus valmistuivat 2002. Tällöin kirjavarasto siirrettiin alimpaan kerrokseen, jonne saatiin myös uusia henkilökunnan työtiloja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotiseutuhaku ratamo.verkkokirjasto.fi. Arkistoitu 15.4.2021. Viitattu 15.4.2021.
  2. Pääkirjaston tilat ja laitteet Hyvinkään kaupunki. Viitattu 15.4.2021.
  3. Pääkirjasto Hyvinkään kaupunki. Viitattu 15.4.2021.