Hyperseksuaalisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hyperseksuaalisuus tarkoittaa poikkeavan korostunutta seksuaalisuutta. Se saattaa olla esimerkiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön maanisen vaiheen oire ja johtaa tekoihin, joita henkilö myöhemmin katuu.

Hyperseksuaaliselle henkilölle on ominaista hyvin vahva sukupuolivietti ja pakkomielle seksistä, "seksiaddiktio". Hyperseksuaalisuuden merkkinä pidetään toistuvaa tarvetta seksuaaliseen stimulaatioon, joka ei kuitenkaan johda seksuaaliseen tyydytykseen. Näin syntyy noidankehä, jota mahdolliset fysiologiset ja neurologiset oireet korostavat.

Hyperseksuaalisuus korvaa nykyisin vanhat erotomania-, nymfomania- ja satyriaasi-käsitteet, joilla tarkoitettiin samaa asiaa. Sekä nymfomania että satyriaasi löytyvät kuitenkin edelleen Suomessa käytetystä ICD-10-tautiluokituksesta.[1]

Hyperseksuaalisuuden rajat ovat usein väittelyn aiheena ja monet kyseenalaistavat sen, voidaanko asiasta edes suorittaa lääketieteellistä diagnoosia, koska seksuaalinen käyttäytyminen vaihtelee niin suuresti ihmisten keskuudessa. Yhden henkilön "normaalina" pitämä seksuaalisuus saattaa kuulostaa toisesta alhaiselta, ja kolmas saattaa pitää sitä poikkeavan korostuneena.

Hyperseksuaalisuutta potee noin joka kuudes muistisairas.[2]

Hyperseksuaalisuus ja Parkinsonin tauti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyperseksuaalisuutta esiintyy Parkinson-potilailla. Se ei ole sinänsä taudin oire, vaan johtuu taudin hoitoon käytettävistä aivojen dopamiinitoimintaan vaikuttavista lääkkeistä, mutta tarkka syntymekanismi on epäselvä. Hyperseksuaalisuus korjautuu Parkinson-potilailla yleensä lääkitystä muuttamalla. Hyperseksuaalisuus on selkeästi yleisempää miehillä kuin naisilla. Miehet myös suhtautuvat puolison hyperseksuaalisuuteen positiivisemmin kuin naiset. Naiset saattavat kokea sen itsellään jopa häiritsevänä. Iäkkäillä naiset kokevat sen yleensä myös raskaammin, vaikka ilmenemismuodot olisivat normaaleja. Hyperseksuaalisuuden yleisyydeksi Parkinson-potilaiden joukossa on arvioitu noin 3–4 prosenttia.[3]

  1. Stakes - ICD10 tautiluokitus 1999. Kansalaisen käyttöliittymä testikoodistopalvelimelle. THL:n ylläpitämä kansallinen koodistopalvelu. Sosiaali- ja terveysalan tietoyhteiskuntayksikkö. http://194.89.160.67/codeserverTES/pui/ViewVersionInfoAction.doAction?version_search_index=2 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Hyperseksuaalisuus - vanhusten vaiettu vaiva YLE. Viitattu 9.3.2014.
  3. Kaasinen, Valtteri; Joutsa, Juho; Martikainen, Kirsti: Hyperseksuaalisuus Parkinsonin taudissa Parkinson-postia 3/2014. 03.03.2014. Arkistoitu 8.10.2019. Viitattu 8.10.2019.

 

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.