Hypermnestra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hypermnestra, miniatyyrikuvitusta Octavian de Saint-Gelaisin (1496 - 1498) kääntämään Ovidiuksen Heroidesiin. Ranskan kansalliskirjasto.

Hypermnestra (m.kreik. Ὑπερμνήστρα) oli kreikkalaisessa mytologiassa yksi Danaoksen viidestäkymmenestä tyttärestä, danaidista.

Aigyptos, Egyptin kuningas ja Danaioksen kaksoisveli, määräsi, että hänen viisikymmentä poikaansa menisivät naimisiin danaidien, serkkujensa, kanssa. Tällöin Danaos pakeni tyttärineen Argokseen, jota hallitsi kuningas Pelasgos. Aigyptos saapui kuitenkin poikineen heidän perässänsä hakemaan danaideja, jolloin Danaos päätti luovuttaa heidät säästääkseen Argoksen taistelulta. Hän kuitenkin ohjeisti tyttärensä tappamaan miehensä hääyönä, ja neljäkymmentäyhdeksän heistä seurasikin ohjetta. Ainoastaan Hypermnestra säästi miehensä Lynkeuksen, koska tämä kunnioitti hänen toivettaan pysyä neitsyenä[1].

Danaos raivostui tottelemattomalle tyttärelleen ja vei hänet tuomittavaksi. Afrodite kuitenkin puuttui tapahtumiin julistaen miehen ja naisen välisen rakkauden pyhäksi ja siten pelastaen Hypermnestran.

Lynkeuksesta ja Hypermnestrasta sai alkunsa Argoksen kuningasdynastia, "Danaoksen heimo", jonka ensimmäinen kuningas oli heidän poikansa Abas[2]. Hypermnestra oli siten myös esiäiti sellaisille sankareille kuten Perseus ja Herakles.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apollodoros, Kirjasto 2.1.5 (engl. käännös)
  2. Apollodoros, Kirjasto 2.2.1 (engl. käännös)