Aigyptos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aigyptos (m.kreik. Αἴγυπτος, lat. Aegyptus) oli Ion ja Beloksen poika ja Egyptin kuningas. Hänellä oli useiden eri vaimojen kanssa yhteensä viisikymmentä poikaa, jotka kaikki Lynkeusta lukuun ottamatta tulivat hääyönään serkkujensa ja morsiamiensa danaidien, Aigyptoksen veljen Danaoksen tyttärien, murhaamaksi[1].

Belos hallitsi aikanaan suurta aluetta Afrikasta ja jakoi maan pojilleen siten, että Aigyptos sai Arabian ja Danaos Libyan hallittavakseen. Tämän lisäksi Aigyptos voitti melampodilaiset, ja alkoi kutsua näiden maata Aigyptiksi[1].

Beloksen kuoltua hänen poikansa alkoivat riidellä perinnöstä. Aigyptos päätti joukkohäistä sopiakseen riidan, mutta Danaos aavisti kyseessä olevan petoksen. Niin hän pakeni Argokseen tyttäriensä kanssa. Aigyptos puolestaan määräsi poikansa hakemaan morsiamensa, eivätkä nämä saisi palata niin pitkään kuin Danaos olisi elossa. Danaos, josta tällä välin oli tullut Argoksen kuningas, ei tähän suostunut, ja niin Aigyptoksen pojat alkoivat saartaa kaupunkia. Vesipula pakotti Danaoksen luovuttamaan, mutta hän antoi hääyöksi tyttärilleen tikarin käskien näiden murhata miehensä. Kaikki tyttäret Hypermnestraa lukuun ottamatta toimivat näin, ja he hautasivat sulhastensa päät ja loput ruumiista eri paikkoihin[2].

Aigyptos pakeni Aroihin, jossa hän pian myös kuoli[3].

  1. a b Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.1.4 (engl. käännös).
  2. Apollodoros: Bibliotheke ('Kirjasto') 2.1.5 (engl. käännös).
  3. Pausanias: Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 7.21.13 (engl. käännös).