Hydra (shakkitietokone)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hydra on shakkitietokone, jonka suunnitteli ja rakensi ryhmä, johon kuuluivat Christian ("Chrilly") Donninger, Ulf Lorenz, SM Christopher Lutz ja Muhammad Nasir Ali. Hydran rahoittajina toimivat PAL Group ja Abu Dhabin šeikki. Hydra-projektin tavoitteena on olla maailman vahvin shakkitietokone sekä olla kiistatta vahvempi kuin maailman paras shakinpelaaja. Hydra sijaitsee Abu Dhabissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja sitä käytetään yleensä verkkoyhteyden kautta.

Heinäkuussa 2005 Hydra on uskottavasti maailman vahvin shakkitietokone. Lorenz arvioi sen ELO-luvuksi 3000. Tämä arvio perustuu Hydran tuloksiin Michael Adamsia ja Shredder 8:aa, tietokoneshakin maailmanmestaria, vastaan käydyissä peleissä.

Hydraa kutsuttiin kehitysvaiheessa Brutukseksi ja Hydra toimii suunnilleen samalla tavalla kuin Deep Blue, eli se käyttää hyväkseen useita pelkästään Hydraa varten suunniteltuja prosessoreita. Hydrassa on useita prosessoreita, jotka on kytketty toisiinsa FPGA:n avulla. Tämän moniprosessorijärjestelmän avulla Hydra pystyy tutkimaan valtavan määrän asemia sekunnissa, jolloin Hydra on yli kymmenen kertaa nopeampi kuin yksiprosessorinen kone.

Hydra toimii tällä hetkellä 64 solmun Xeon Linux-klusterina käyttäen hyväkseen 32 klusterin solmua ja yhteensä 32 gigatavua keskusmuistia. Se laskee noin 200 000 000 asemaa sekunnissa, saman verran kuin vanhempi shakkitietokone Deep Blue. Vaikka FPGA:t ovat yleisesti hitaampia kuin ASIC-sirut, Mooren lain mukaan nykyään FPGA:t toimivat suunnilleen samalla nopeudella kuin Deep Bluen käyttämät ASIC:it. Hydran shakkimoottori pystyy laskemaan asemia keskimäärin 18 siirtoparin päähän, kun Deep Blue laski aikoinaan vain 12 siirtoparin päähän. Hydra käyttää etsimiseen alfa-beta karsintaa, samoin kuin nollasiirtoheuristiikkaa. Hakusyvyys Deep Bluehin nähden johtuu todennäköisimmin kapeammasta pelipuun läpikäynnistä. Tällöin tietokone ei tutki kaikkia siirtovaihtoehtoja, mutta tutkimiaan siirtoja kone pystyy laskemaan pidemmälle eteenpäin.

Turnaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2004, 14:nnellä Abu Dhabi International Chess Festivaalilla, Hydra pelasi kahdeksan peliä Shredder 8:aa vastaan. Shredder 8 oli voittanut useita tietokoneshakin maailmanmestaruuksia. Vaikka Hydra pelasi vain 16 solmun avulla, se voitti Shredderin 5,5 - 2,5. Hydra voitti kolme peliä ja pelasi viidesti tasan. Tästä voidaan karkeasti laskea, että Hydran vahvuusluku on noin 100 pistettä korkeampi kuin Shredder 8:lla, jolla se on noin 2806. Samassa turnauksessa Hydra voitti kazakstanilaisen suurmestarin Evgeny Vladimirovin 3,5 - 0,5.

Lokakuussa 2004, mies vastaan kone kilpailussa, Hydra voitti edellisen FIDE:n maailmanmestarin Ruslan Ponomarovin molemmissa peleissä. Ponomarovin ELO-luku oli tuolloin 2710.

Helmikuussa 2005 Hydra voitti 14:nnen IPCC (International Paderborn Computer Chess Championships) -turnauksen. Hydran tulos oli 8/9, seitsemän voittoa ja kaksi tasapeliä. Hydra voitti tuolloin toistamiseen Shredderin.

21.–27. kesäkuuta 2005 Hydra pelasi kuusi peliä Michael Adamsia, maailman seitsemänneksi vahvinta ja Ison-Britannian vahvinta pelaajaa, vastaan. Palkintosumma oli 145 000 dollaria: voitosta sai 25 000 dollaria, tasapelistä 10 000 dollaria molemmille pelaajille ja häviöstä ei mitään. Hydra hallitsi peliä Adamsia vastaa ja voitti ottelusarjan pistein 5,5 - 0,5; Adams hävisi jokaisen pelin lukuun ottamatta peliä numero kaksi. Huomattavaa on, että Hydra pelasi vain puoliteholla, 32 64:stä klusterin solmusta oli käytössä.

Hydra ei ole toistaiseksi hävinnyt ihmispelaajalle tavallisessa ottelussa. Kirjeshakissa Hydran on tosin voittanut kansainvälinen suurmestari Arno Nickel molemmilla pelaamillaan kerroilla. Pelit kestivät tuolloin yhteensä kuusi kuukautta. Nickel aloitti 11. heinäkuuta 2005 uuden kirjepelin Hydraa vastaan, joka päättyi tasan saman vuoden joulukuussa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]