Hurrikaani Rita

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hurrikaani Rita lähestymässä Meksikonlahden länsiosaa 21. syyskuuta

Hurrikaani Rita oli vuoden 2005 seitsemästoista nimetty trooppinen myrsky Atlantin hurrikaanikaudella, yhdeksäs hurrikaani, viides suurhurrikaani ja toinen kategorian viisi myrsky Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla. Myrsky aiheutti tuhoja Floridassa, Teksasissa, Louisianassa ja Kuubaassa. Rita saavutti kategorian viisi voimakkuuden 21. syyskuuta, ja se iski maihin lauantaina 24. syyskuuta Teksasin Sabine Passin ja Lousianan Johnson's Bayoun välisellä alueella laannuttuaan kategorian 3 hurrikaaniksi.

Rita oli kolmanneksi voimakkain koskaan havaittu Atlantin hurrikaani ja voimakkain Meksikonlahdella koskaan havaittu hurrikaani.

Koska Meksikonlahdella sijaitsee huomattavia raakaöljyn tuotantolaitoksia, jalostamoja ja vientisatamia, Ritan vaikutukset ulottuivat pitkälle sen välittömän tuhoalueen ulkopuolelle. Raakaöljyn ja bensiinin hinnat nousivat Ritan vuoksi huomattavasti.

Ritan tieltä evakuoitiin ennätysmäärä ihmisiä: mediatietojen mukaan Teksasissa evakuoitiin yli kaksi miljoonaa henkeä. Ritan suoriin vaikutuksiin kuoli seitsemän, epäsuoriin ainakin 55 henkeä. Myrskyvuoksi tuhosi laajalti Lousianan rannoilla olleita rakennuksia. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tropical Cyclone Report National Hurricane Center
Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.