Hurrikaani David

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David
David 30.8. 1979 19:06 UTC
David 30.8. 1979 19:06 UTC
Laantui: 8.9.1979
Alin paine: 924 hPa
Kovin tuuli: 56 m/s
Kuolleita: 2068
Tuhot: 1,54 miljardia USD
Davidin reitti ja voimakkuus. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Davidin reitti ja voimakkuus. Reittikartan pallot on väritetty Saffirin–Simpsonin asteikon mukaan. 012345
Aiheesta muualla

Commons-logo.svg Hurrikaani David Commonsissa

Hurrikaani David oli vuoden 1979 neljäs nimetty trooppinen myrsky Atlantin hurrikaanikaudella, ja tuon kauden ensimmäinen trooppinen hirmumyrsky. Saffirin-Simpsonin hurrikaaniasteikolla se luokiteltiin korkeimmalle tasolle viisi. Se surmasi yli kaksituhatta ihmistä reittinsä varrella, suurimman osan Dominikaanisessa tasavallassa.

Hurrikaanin kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Davidiksi kehittynyt säähäiriö havaittiin Kap Verden edustalla 22. elokuuta. Sen kehittyi trooppiseksi matalapaineeksi 26. elokuuta Kap Verden ja Antiellien puolivälissä. 29:nteen päivään mennessä David oli kehittynyt kolmosluokan hurrikaaniksi joka liikkui Dominican yli. Davidin silmä kulki noin 110 km Puerto Ricon eteläpuolelta; saarella saatiin paikoin yli 50 mm sadetta. 30. päivän iltaan mennessä David oli voimistunut vitosluokan hirmumyrskyksi: Rankkasateet pyyhkivät St Croixin ja Puerto Ricon yli. Elokuun viimeisenä päivänä David iski Dominikaaniseen tasavaltaan Santo Domingon länsipuolelle. Se heikkeni tilapäisesti, ylitti Kuuban ja voimistui merelle päästyään uudelleen hurrikaaniluokkaan. Se hipoi Floridan rannikkoa mutta iski maihin pohjoisempana Georgiassa syyskuun 4. päivän iltapäivällä. Mantereelle jouduttuaan David hiipui, kehittyi sitten keskileveysasteiden matalapaineeksi ja jatkoi kulkuaan Yhdysvaltojen koilliosaan. [1]

Tuhot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dominikaaninen tasavalta kärsi 56 m/s puhaltaneista tuulista, rankkasateista ja tulvista. Useimmat noin kahdestatuhannesta kuolonuhrista kuolivat jokien äkillisen tulvimisen hukuttamina. Tuhansia taloja ja 70% maatalouden sadosta tuhoutui, mikä jätti 200 000 kodittomiksi ja useat nälänhädän vaaraan.

Dominicalla kuoli 56, Puerto Ricolla seitsemän ja Yhdysvalloissa viisi henkeä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.