Huipun arvoitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Huipun arvoitus
Le sommet des dieux
Ohjaaja Patrick Imbert
Käsikirjoittaja
Perustuu Jiro Taniguchin mangaan The Summit of the Gods
Tuottaja
Säveltäjä Amine Bouhafa
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa

Ranska

Luxemburg
Tuotantoyhtiö

Folivari

Mélusine Productions
Ensi-ilta
Kesto 90 minuuttia
Alkuperäiskieli ranska
Aiheesta muualla
IMDb

Huipun arvoitus (ransk. Le sommet des dieux) on vuonna 2021 ilmestynyt animaatioelokuva, jonka on ohjannut animaattori ja elokuvaohjaaja Patrick Imbert. Elokuva perustuu Jirô Taniguchin ja Baku Yumemakuran mangasarjaan The Summit of the Gods (jap. 神々の山嶺, Kamigami no Itadaki) vuosilta 2000–2003, ja se voitti ranskalaiset César- ja Lumiére-palkinnot vuonna 2022 kategoriassa paras animoitu elokuva . Musiikin elokuvaan on säveltänyt ranskalais-tunisialainen Amine Bouhafa.

Ohjaaja Patrick Imbertin mukaan elokuva on tietoisen vertauskuvallinen, ja kuvaa “absoluuttisen tavoittelemista” (“la quête de l’absolu”)[1][2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva seuraa japanilaista journalisti Fukamachia ja tämän yritystä selvittää kuka kiipesi ensimmäisenä Mount Everestin huipulle. Fukamachi saa tietää kamerasta, joka kuului brittiläisille kiipeilijöille George Mallorylle ja Andrew Irvinelle. Kameran avulla voisi saada selville saavuttivatko Mallory ja Irvine Everestin huipun ensimmäisinä ennen menehtymistään vuoren rinteille. Fukamachi alkaa jäljittää legendaarista kiipeilijää Habu Jojia, jonka hallussa kamera vaikuttaa olevan. Fukamachin yritys ratkaista arvoitus saa kuitenkin uudet kasvot, kun hän saa selville Habu Jojin olinpaikan ja kiipeää itse Mount Everestille tämän kanssa.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huipun arvoitus on ensimmäinen aikuisille suunnattu animaatioelokuva, jonka Imbert on ohjannut. Imbert oli ohjaamassa lasten animaatiota The Big Bad Fox and Other Tales (ransk. Le Grand Méchant Renard et autres contes...), kun tuottajat Damien Brunner ja Didier Brunner ottivat häneen yhteyttä vuorikiipeilyä käsittelevän elokuvan suhteen ja pyysivät häneltä joitakin luonnoksia.[3] Imbert kuitenkin kiinnostui elokuvan aikuisille suunnatuista teemoista ja alkoi käydä läpi animaatioelokuvaan soveltuvia kohtauksia yhdessä käsikirjoittaja Magali Pouzolin kanssa.[4] Elokuva oli tuotannon alkuvaiheissa tarkoitus tuottaa 3D-animaationa, mutta lopulta päädyttiin 2D-animaatioon sekä nopeampana että halvempana menetelmänä.[5]

Imbert ja elokuvaan musiikit säveltänyt Amine Bouhafa työskentelivät läheisessä yhteistyössä löytääkseen elokuvaan sopivat musiikit ja “antaakseen vuorelle äänen”. (“laisser parle la montagne”).[6][7] Imbertin mukaan “vuoren ääni” tulee keskeiseksi varsinkin elokuvan loppupuolella, kun dialogi vähenee ja päähenkilöt kiipeävät vuorta hiljaisuudessa.[8]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa on kehuttu sen visuaalisesta kauneudesta. Empire Onlinen kriitikko Kambole Cambellin mukaan Huipun arvoitus on “hämmästyttävän taidokkaasti toteutettu ja viisaudella mukautettu animaatio, joka sisältää sekä intiimiyttä että laajoja skaaloja”.[9] Samoin IGN:n kirjoittaja Tara Bennetin mukaan “[elokuvan] maisema ja estetiikka on kautta linjan kaunista; hienovaraista mutta vaikuttavaa”.[10] Kriitikko Glen Kenny sitä vastoin nostaa elokuvan parhaaksi anniksi sen tarinan; hänen mukaansa “[elokuvan] narratiivi, sen järkkymätön vakaumus ja sen tarjoamat näkökulmat pakkomielteisten kiipeilijöiden mieliin antavat sille huomattavan vetovoiman”.[11]

Huipun arvoitus voitti César- ja Lumière-palkinnot ja nimettiin Annie-palkintoehdokkaaksi vuonna 2022 kategoriassa paras animoitu elokuva.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. The Summit of the Gods Director on Making a Mountain Talk thewrap.com. 26.1.2022. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 2. "Le Sommet des Dieux" : "La montagne est une recherche de l'absolu" pour le réalisateur du film Patrick Imbert France 3 Auvergne-Rhône-Alpes. Viitattu 10.5.2022. (ranskaksi)
 3. ”'The Summit of the Gods' director Patrick Imbert on scenes more difficult to animate than Everest”. fi-FI
 4. The Summit of the Gods Director on Making a Mountain Talk thewrap.com. 26.1.2022. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 5. ”Patrick Imbert on SUMMIT OF THE GODS | MVFF Contenders Season Conversation”. fi-FI
 6. The Summit of the Gods Director on Making a Mountain Talk thewrap.com. 26.1.2022. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 7. ”Patrick Imbert : "Dans mon film, plus on grimpe, plus on laisse parler la montagne"”. fi-FI
 8. INTERVIEW: “The Summit Of The Gods” Is The Mountaintop Of Moviemaking – Animation Scoop www.animationscoop.com. Viitattu 10.5.2022.
 9. The Summit Of The Gods Empire. Viitattu 10.5.2022.
 10. Tara Bennett: The Summit of the Gods Review IGN. 1.12.2021. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
 11. Glenn Kenny: The Summit of the Gods movie review (2021) | Roger Ebert https://www.rogerebert.com/. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]