Huab

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huab
Alkulähde Kamanjabista kaakkoon
Laskupaikka Huabin laguuni, Atlantti, Kunenen alue
Maat Namibia
Pituus 300 km
Valuma-alue 14 800 km²

Huab on joki Kunenen alueella luoteisessa Namibiassa. Siinä on vettä vain ajoittain. Sen sivujokia ovat vasemmalla puolella Klein Omaruru-, Sout- ja Aba Huab- ja oikealla puolella Ongwati-, Klip-joet.

Huabin alkulähde sijaitsee kaakkoon Kamanjabista, mistä se kulkee länteen mopanepuusavannin halki, kunnes se saavuttaa Atlantin valtameren Luurankorannikolla. Huabin valuma-alueen on arveltu olevan 14 800[1]–16 465 km².[2] Valuma-alueella sijaitsevat Khorixasin kaupunki ja Kamanjabin, Fransfonteinin ja Ankerin kylät. Twyfelfonteinin maailmanperintökohde sijaitsee Aba Huabin varrella.[1]

Joen alueen maisemat ovat hämmästyttävän vaihtelevia ja dramaattisia: joen hiekkaisessa uomassa kasvaa kirahviakaasiaa, mopanepuuta ja anapuuta, ja sen laaksossa on suuria kallioita ja mäkiä. Punaista kalliota olevat vuoret katkovat horisonttia, ja massiiviset hiekkadyynit ja vulkaaniset kalliot saavat niiden välissä kulkevat elefantit näyttämään mitättömän kokoisilta.

Huab tunnetaan aavikkonorsuistaan, jotka aiheuttavat vaikeuksia farmareiden toiminnalle mutta jotka kuitenkin vetävät puolensa turisteja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Peter J. Jacobson, Kathryn M. Jacobson, Mary K. Seely: Ephemeral rivers and their catchments: Sustaining people and development in western Namibia, s. 136–137. Windhoek: Desert Research Foundation of Namibia, 1995. ISBN 9991670947. Teoksen verkkoversio (viitattu 2.1.2022). (englanniksi)
  2. Strohbach, B.J.: Mapping the Major Catchments of Namibia. Agricola, 2008, s. 63–73. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 2.1.2022. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Huab River