Howard Marks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Howard Marks Saksassa vuonna 2000.

Dennis Howard Marks (13. elokuuta 1945 Kenfig Hill, Wales10. huhtikuuta 2016) oli walesilaissyntyinen kirjailija ja tunnettu kannabiksen puolestapuhuja[1], joka nuorena opiskeli filosofiaa ja ydinfysiikkaa Balliol Collegessa Oxfordissa. Ehkäpä parhaiten hänet tunnetaan kannabiksen salakuljettajana, joka tuomittiin Yhdysvalloissa maailman suurimpana huumeiden salakuljettajana 1980-luvun lopulla. Lisäksi hänet kytkettiin mafiaan sekä ryhmittymiin kuten MI6 ja IRA.

Marks jäi kiinni 1988 American Drug Enforcement Agencylle. Howard ja hänen vaimonsa Judy Marks luovutettiin Mallorcalta Floridaan. Heillä oli kolme lasta, Amber, Francesca ja Patrick. Marks vietti seitsemän vuotta pahamaineisessa Terre Hauten vankilassa, Indianassa, Yhdysvalloissa ja vapautui 1995 sieltä ehdonalaiseen. Urallaan 1970- ja 1980-luvuilla kannabiksen salakuljettajana toimiessaan hän ei käyttänyt väkivaltaa ja kieltäytyi salakuljettamasta ns. kovia huumeita. Salakuljettajana Marksilla oli kymmeniä eri aliaksia ja hän omisti useita rahanpesuun erikoistuneita yrityksiä.

Pian vankilasta päästyään Marks julkaisi vuonna 1996 menestyneen elämäkertakirjan Mr. Nice, joka on käännetty useille eri kielille. Siitä on tehty myös elokuva Mr. Nice.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Campbell, Duncan: Howard Marks obituary: ‘Britain’s most charming drug smuggler’ The Guardian. 11.4.2016. Viitattu 11.4.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]