Hoverla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hoverla

Hoverla

Sijainti
Ukraina Nadvirnan piirin länsiraja, Ivano-Frankivskin alue, Ukraina
Hoverlavuori on osa Itä-Karpaatteja ja sijaitsee Länsi-Ukrainan Ivano-Frankivskin alueella.
Hoverlavuori on osa Itä-Karpaatteja ja sijaitsee Länsi-Ukrainan Ivano-Frankivskin alueella.
Hoverla, 2061 m
Hoverla on Ukrainan korkein vuori. Se on osa Itä-Krapaatteja ja sijaitsee Länsi-Ukrainan Ivano-Frankivskin alueella
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
2 061 m
Kartta
Koordinaatit

Hoverla (ukr. Гове́рла) on Itä-Karpaatteihin kuuluva vuori Länsi-Ukrainan Ivano-Frankivskin alueen Nadvirnan piirin ja Taka-Karpatian alueen Rah'ivin piirin rajalla. Hoverlan korkein kohta on 2 061 metriä merenpinnan yläpuolella ja on Ukrainan korkein vuorenhuippu.[1][2]

Vuori sijaitsee vuonna 1980 perustetussa, 503,03 neliökilometrin laajuisessa Karpaattien kansallispuistossa. Kesäaikaan vuorenhuippu on melko suosittu patikointikohde. Esimerkiksi Ukrainan itsenäisyyspäivänä 24. elokuuta saattavat sadat ukrainalaiset kiivetä vuorelle.

Erityisesti talvella ja huonolla säällä vuorenhuipulle nouseminen muuttuu kuitenkin vaativaksi. Paleltumisvaara kasvaa ja näkyvyys voi muuttua huonoksi, mikäli vuori jää pilven sisään tai lumituisku yllättää. Muutamat kokemattomat extremeintoilijat ovat saaneet surmansa vuoren rinteillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Relief. Text (Ukrainan yleiskuvaus teoksesta Ukrainan kansallisatlas) Natsionalnyi atlas Ukrajiny, ISBN 978-966-475-560-0. 2010. Kiova: Suppea verkkoversio (prototyyppi): Institute of Geography of National Academy of Sciences, Intelligence Systems GEO Ltd ja Ukrainian branch of World Data Center, wdc.org.ua. Viitattu 22.4.2014. (englanniksi), (ukrainaksi)
  2. Topografitšna karta Ukrajiny 1:200k, 2006 (Vuoden 2006 topografinen karttalehti 1:200 000 Ivano-Frankivskin alueen eteläosista (jpg-tiedosto). Vuori näkyy alueen länsirajalla, tällä kartalla sen korkeudeksi on merkitty 2060 (m).) download.maps.vlasenko.net. Arkistoitu 1.5.2013. Viitattu 22.4.2014. (ukrainaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  • Merkinnän syy: Täydennettävää: Vuoren luonto ja geologia, kansallispuiston kartat yms.