Hot swap

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hot swap on esimerkiksi tietokoneissa ja matkapuhelimissa käytetty tekniikka, joka mahdollistaa jonkin laitteen komponentin poistamisen tai korvaamisen laitteen ollessa päällä.[1]

Hot swap -tekniikkaa on käytetty erityisesti palvelimissa, joissa rikkoutunut kiintolevy tai virtalähde voidaan vaihtaa konetta sammuttamatta. Eräät laitteistot mahdollistavat myös tietokoneen suorittimien, muistin ja emolevyjen vaihtamisen lennosta.

Hot swap -ominaisuus on tullut alempaan hintaluokkaan USB-väylän myötä, johon liitettävät tietokoneen lisälaitteet tukevat tätä tekniikkaa. Myös ympäristöissä, joissa SCSI-järjestelmät olisivat liian kalliita (paljon tallennettavaa tietoa, saantinopeudella ei kriittistä merkitystä, budjetti pieni) Serial-ATA -järjestelmät ovat tulossa yhä suositummiksi. Serial ATA -kiintolevyt tukevat hot swapia ja mikäli ohjainkorttikin sitä tukee, voidaan kiintolevyjä poistaa lennosta myös näissä järjestelmissä.

Hot swap johdot irrottamalla ei ole suositeltavaa vaan sitä varten on syytä hankkia erikseen nk. hot swap -kehikko, jolloin kiintolevyjen virrankatkaisu ja datakaapelin poisto sujuvat helposti. Hot swap -liittimien maadoituspinnit ovat pidempiä kuin muut pinnit, jolloin laitteelta katkeaa ensin sähkön syöttö ja vasta hetken päästä maadoitus, jota hyödyntämällä voidaan erilaisia komponentteja vaihtaa sammutamatta koko laitteistoa komponentin vaihtamisen ajaksi.

Tämän kaltaisia ratkaisuja käytetään yleensä laitteistoissa joiden hetkellinenkin sammuttaminen toisi huomattavia haittoja tai suoranaista taloudellista tappiota. Tyypillinen käyttökohde on ollut palvelimet, mutta tekniikka on levinnyt myös kotitietokoneisiinkin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. PCMag pcmag.com. Viitattu 11.7.2020.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.