Hopeaheinä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopeaheinä
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Hopeaheinät Corynephorus
Laji: canescens
Kaksiosainen nimi

Corynephorus canescens
(L.) P.Beauv.

Katso myös

  Hopeaheinä Wikispeciesissä
  Hopeaheinä Commonsissa

Hopeaheinä eli mätäshopeaheinä (Corynephorus canescens) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon, hopeaheinien (Corynephorus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja yleisesti ottaen matalakasvuinen heinälaji[1].

Hopeaheinä on kasvutavaltaan mätästävä, ja sen muodostamat mättäät ovat tiiviitä ja yleisväritykseltään kalvaan harmaanvihreitä. Korret voivat kasvaa 30 cm korkeiksi, ja lehdet ovat nauhamaisen kapeita. Nuoret lehtitupet ovat purppuranpunaisia, mutta ne muuttuvat vanhetessaan harmaanruskeiksi. Suurimpaan osaan mättäiden varsista muodostuu kukinto, joka on pienehkö röyhy. Röyhyn tähkylät ovat kaksikukkaisia ja sivuiltaan tasaisia. Kussakin tähkylässä on myös kaksi vaaleaa vihnettä. Hopeaheinä kukkii heinä–elokuussa. Kukinta-aikaan röyhyt ovat avoimia, mutta kukinnan jälkeen röyhyt ovat supussa.[1]

Hopeaheinä kasvaa kuivilla ja hiekkaisilla kasvupaikoilla, etenkin rantadyyneillä ja merenrantahietikoilla[1]. Suomessa hopeaheinää on tavattu paikoin Etelä-Suomesta, lähinnä Kaakkois-Suomesta[2] Ruotsissa hopeaheinä on yleinen etelässä Hallandista Gotlantiin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Borsttåtel (Corynephorus canescens) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 23.2.2018. (ruotsiksi)
  2. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Hopeaheinä (Corynephorus canescens) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 23.2.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]