Holga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Holga-kamera

Holga on yksinkertainen kiinalaisvalmisteinen muovinen keskikoon filmikamera. Useimmat pitävät Holgaa lelukamerana, mutta Holgalla on myös vahva kannattajajoukko niin sanottujen vakavien valokuvauksen harrastajien keskuudessa. Kameralle tyypillisiä piirteitä ovat vahva vinjetointi, epäterävyys, valovuodot ja vääristymät. Nämä ominaisuudet aiheutuvat kameran valmistuksen olemattomasta laadunvalvonnasta ja ehkä myös osittain heikosta suunnittelusta. Näitä piirteitä pidetään yleensä valokuvan laatua heikentävinä ominaisuuksina, mutta Holgan tapauksessa ne lasketaan usein eduksi. Holgan yksilölliset piirteet tuovat parhaassa tapauksessa huomattavaa lisäarvoa kuvaan.

Holga on juontaa juurensa T. M. Leen vuonna 1969 Hongkongiin perustamasta salamalaitetehtaasta. Tehdas valmisti salamalaitteita nimellä WOC (Wing On Cheung) ja käytti yrityksen logona kiinalaisia merkkejä, jotka vastaavat ilmaisua "ho gwong", mikä tarkoittaa "erittäin kirkasta". Yritys siirtyi menestyksekkäästä salamalaitteiden valmistuksesta lopulta myös kameroiden valmistukseen ja kantoninkiinaksi lausuttu yrityksen logo "Hol-gon" vakiintui kameran nimeksi, saaden vielä anglosaksisen kirjoitusasun Holga. Holga-kamera julkaistiin 1982 ja sitä markkinoitiin alun perin halpana opiskelijoille ja keskiluokalle suunnattuna joka perheen kamerana.

Holgassa on kiinteä, yksiosainen linssi, jonka polttoväli on 60 mm. Linssi on valmistettu yleensä muovista, mutta joissakin nykymalleissa lasista. Kamerassa on aukkovalinta, jonka kaksi asentoa ovat "aurinkoinen" (f/11) ja "pilvinen" (f/8). Käytännössä on kuitenkin havaittu, ettei aukkokytkimen asento vaikuta lainkaan todellisen aukon kokoon, joka on kiinteästi noin f/13.[1] Linssin heikko optinen laatu aiheuttaa kuvan pehmeyttä ja kromaattista aberraatiota eli väripoikkeamia. Lähes koko linssin muodostama piirtoalue tallentuu filmille ja luo kuvaan Holgalle tyypillisen vinjetoinnin.

Kameran runko on täysin muovinen ja mekaaninen. Useimmissa yksilöissä takakansi ja muutama muu sauma vuotaa valoa eikä kameran käyttämä 120-koon rullafilmi pysy riittävän tiukalla keloilla, vaan löystyy irroten filmitasolta. Suljin ja filmin kelaus ovat täysin toisistaan riippumattomat ja mahdollistavat useamman valotuksen samalle ruudulle. Suljinaika on kiinteä ja arviolta 1/100 sekuntia, mutta saattaa vaihdella hieman yksilöstä riippuen.

Holga käyttää 120-koon rullafilmiä ja mahdollistaa kuvaamiseen 6x6- tai 6x4,5- formaatissa. Herkkyydeltään ISO 400 vastaavat mustavalkofilmit (esimerkiksi Ilford HP5+, Ilford XP2 Super ja Kodak BW400CN) toimivat usein Holgassa parhaiten.[lähde? ]

Holga-puristit eivät välttämättä parantele omia kameroitaan millään tavoin, mutta useimmat tekevät helpoimman modifikaation eli teippaavat pahiten valoa vuotavat saumat valoa läpäisemättömällä teipillä. Tähän tarkoitukseen soveltuu hyvin sähköteippi ja eristysnauha. Suositeltavia teippauskohtia ovat ainakin takakannen saumat ja filmin laskuri-ikkuna.

  1. Nicolai Grossman: The facts about Holga apertures Photon Detector. Viitattu 27.11.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]