Hoffmann-La Roche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roche Holding AG
Hoffmann-La Roche logo.svg
Osake SWXROG
ISIN CH0012032113, CH0012032048
Perustettu 1896
Perustaja Fritz Hoffmann-La Roche
Tytäryhtiöt Genentech, Ventana
Kotisivu www.roche.com

Hoffmann-La Roche on sveitsiläinen terveydenhoitoalan yritys. Se valmistaa lääkkeitä ja diagnostiikkatarvikkeita. Sen emoyhtiö on Roche Holding AG. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Baselissa.

Roche kuuluu lääkealan kärkikymmenikköön ja tunnetaan hyvin monien lääketieteen innovaatioiden ansiosta. Rochen tytäryhtiö Roche Diagnostics on maailman suurin lääketieteellisen diagnostiikkalaitteiston valmistaja ja markkinoija.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yrityksen perusti 1896 Fritz Hoffmann-La Roche, ja alkuun se valmisti vitamiinivalmisteita. Vuonna 1934 se valmisti ensimmäisenä yrityksenä massatuotantona synteettistä C-vitamiinia. Vuonna 1957 se toi markkinoille rauhoittavien lääkkeiden ryhmän bentsodiatsepiinit, joista diatsepaami (kauppanimi Valium) ja flunitratsepaami (kauppanimi Rohypnol) ovat tunnetuimpia. Sen valmistama vakavan aknen hoitoon käytetty isotretinoiini, jonka markkinanimiä ovat Accutane ja Roaccutane, on myydyin aknelääkekenen mukaan?.

Roche on perustettu 1896 Sveitsissä Baselissa. Sen pääkonttori Baselissa, ja sillä on toimintaa 150 maassa. Konsernin myynti vuonna 2007 oli 46 miljardia Sveitsin frangia eli noin 29 miljardia euroa. Suomen Roche Oy on perustettu 1982. Sen myynti Suomessa vuonna 2007 oli 71 miljoonaa euroa (tukkuohjehinnoin). Vuonna 2007 sen palveluksessa oli 90 työntekijää. Maailmanlaajuisesti yrityksen palveluksessa on 79 000 työntekijää. Työntekijöistä 70 prosenttia on lääketeollisuusliiketoiminnassa, 7 000 työntekijää tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Tutkimus ja tuotekehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkimukseen ja tuotekehitykseen käytettiin 8,385 miljardia Sveitsin frangia eli 5,2 miljardia euroa vuonna 2007

Tamiflu ja sen arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

British Medical Journalissa julkaistun meta-analyysin mukaan Hoffmann-La Rochen valmistaman Tamiflun teho kausi-influenssassa on tutkituilla muuten terveillä aikuisilla vaatimaton. Se saattaa lyhentää taudin oireiden kestoa, mutta todisteita siitä, että lääke vähentäsi vaarallisten jälkitautien kuten keuhkokuumeen riskiä ei löydetty. Tulokset ovat muuttuneet vuonna 2006 julkaistusta Cochrane-tutkimuksesta[1], kun tarkastelusta karsittiin Rochen rahoittamat tutkimukset, joiden lähdeaineisto ei ollut tutkijoiden saatavilla.[2][3]

British Medical Journalin pääkirjoituksessa arvosteltiin poistettuja Rochen tekemiä tutkimuksia jyrkin sanakääntein. Esimerkiksi tutkimusten todellisista tekijöistä ei ole selvyyttä, sillä eräs tekijäksi ilmoitettu tutkija on kiistänyt osallisuutensa tutkimukseen. BMJ:n mukaan Roche luvannut julkistaa ainakin osan tutkimusten tiedoista. Yhtiö seisoo tulosten takana ja katsoo, että tutkijoiden olisi pitänyt ottaa tutkimukseen mukaan myös lääkeyhtiön rahoittamat tutkimukset.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jefferson TO, Demicheli V, Di Pietrantonj C, Jones M, Rivetti D.: Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults.. Cochrane Database Syst Rev., Jul 19, 2006. vsk. PMID 16855962. Artikkelin verkkoversio Viitattu 11.12.2009. (englanniksi)
  2. a b Jussi Pullinen: Tutkijat sättivät influenssalääke Tamiflun tehoa. Helsingin Sanomat, 10.12.2009, s. A9. Artikkelin verkkoversio.
  3. Tom Jefferson ym.: Neuraminidase inhibitors for preventing and treating influenza in healthy adults BMJ. 8.12.2009. Viitattu 10.12.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.