Koordinaatit: 50°1′N, 8°21′E

Hochheim am Main

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hochheim am Main
vaakuna
vaakuna

Hochheim am Main

Koordinaatit: 50°1′N, 8°21′E

Valtio Saksa
Osavaltio Hessen
Piirikunta Main-Taunus-Kreis
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 19,4 km²
Korkeus 129 m
Väkiluku (2020) 18 109[1]
 – Väestötiheys 932 as./km²
Postinumero 65239
Suuntanumero(t) 06146, 06145 (Massenheim)

Hochheim am Mainin sijainti Main-Taunuksen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Hessenin osavaltiossa.

Hochheim am Main on kaupunki Main-Taunuksen piirikunnassa Hessenin osavaltiossa keskisessä Saksassa. Se on osa Reinin–Mainin konurbaatiota.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hochheim am Main

Hochheim am Main sijaitsee Mainin alajuoksulla 26 kilometriä Frankfurt am Mainin keskustasta lounaaseen, 11 kilometriä Wiesbadenista kaakkoon ja kuusi kilometriä Mainzin keskustasta itäkoilliseen.[2] Frankfurtin lentoasema sijaitsee Hochheimin itäpuolella.

Hochheim am Main koostuu kantakaupunki Hochheimista ja Massenheimista, joka liitettiin Hochheimiin 1977. Mainin rannalla on Hochheim-Südstadt, jota erottaa kantakaupungista muutaman sadan metrin levyinen viininviljelyvyöhyke.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hochheimista on löydetty kelttien hautoja, ja roomalaisten aikana alue oli jo sangen tiheäänasuttua viininviljelyseutua. Nimi Hochheim on perua alemannien ajalta, näiden jälkeen tulivat frankit. Hochheim mainitaan historiallisissa dokumenteissa ensi kerran 754, Massenheim puolestaan 819. Keisari Fredrik III myönsi 1484 Hochheimin kylälle oikeuden järjestää markkinat kahdesti vuodessa. Syysmarkkinoista kehittyi merkittävä karjamarkkina, joka tunnetaan nimellä Hochheimer Markt. Viinikukkuloille rakennettiin 1730 kirkko St. Peter und Paul, joka on nykyisin kaupungin tunnusmerkki. Hochheim ja Massenheim kuuluivat lukuisiin hallinnollisiin kyhäelmiin, kunnes niistä tuli osa Preussia vuonna 1866.[3] Toisen maailmansodan jälkeen ne liitettiin uuteen Hessenin osavaltioon.

Hochheim am Mainin historiallisia rakennuksia ovat Sankt Peter und Paul -kirkon ohella muun muassa lukuisat ristikkotalot, Schloss Massenheim 1700-luvulta ja vesitorni (Burgeffstraße 42) 1800-luvun lopulta.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viininviljely on edelleen tärkeä Hochheimin elinkeino. Kaupungissa pidetään viinijuhla joka heinäkuun ensimmäinen viikonloppu. Sijaintinsa ansiosta Hochheimiin on asettunut lukuisia keskisuuria yrityksiä.

Hochheim on Frankfurt am Mainin paikallisjunaliikenteen piirissä Taunus-rautatien varrella. Hochheimin rautatieasema, Bahnhof Hochheim (Main), on 28,4 kilometriä Frankfurtin päärautatieasemalta länteen. Taunus-rautatien pituus on 41,2 kilometriä. Kun sitä rakennettiin 1830-luvulla, se ulottui kolmen itsenäisen valtion alueelle: Frankfurtin vapaakaupunki, Nassaun herttuakunta ja Hessenin suurherttuakunta.

Keskeisiä maanteitä ovat moottoritiet Bundesautobahn 671 ja Bundesstraße 40. BAB 3 ja BAB 66 risteävät Hochheimin keskustan pohjoispuolella. 258-kilometrinen pyörätie Hessischer Radfernweg R3 kulkee Hochheimin kautta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Statistik Hessen : Tabellen Bevölkerung : Bevölkerung in Hessen am 30.09.2020 nach Gemeinden Statistik.hessen.de. Hessisches Statistisches Landesamt. Arkistoitu 2.4.2019. Viitattu 30.3.2021.
  2. Entfernung Hochheim am Main, Hessen, DEU_ Luftlinie.org. Viitattu 30.3.2021.
  3. Geschichte Hochheim.de. Stadt Hochheim am Main. Viitattu 30.3.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Hochheim am Main.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Hochheim am Main